Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle Ukrayna'ya başlatılan saldırı, ikinci gününde de devam ediyor.

Dünyadan tepkiler gelmeye devam ederken, Ukrayna yaşamını yitiren siviller olduğunu duyurdu.

20.55 - NATO: RUSYA'NIN UKRAYNA'YA SALDIRMASI STRATEJİK BİR HATA 

NATO liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini ele almak için olağanüstü zirvede bir araya geldi. Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Putin'in Ukrayna'ya saldırması kararı korkunç stratejik bir hata" denildi. 

"İttifakın doğu bölümüne önemli ilave savunma gücü konuşlandırıyoruz. Güçlü ve inandırıcı şekilde caydırıcılığı sağlamak için gerekli sevkiyatı yapacağız" denilen açıklamada, "Hiç kimse Rusya'nın yalanlarına aldanmamalı" ifadesi kullanıldı. 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ukrayna'nın demokratik yollarla seçilmiş devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti ile vatanlarını savunan cesur Ukrayna halkının yanındayız."

"Rusya'nın eylemleri ışığında NATO'nun caydırıcılık ve savunma duruşu için gerekli sonuçları çıkaracağız."

"Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'ya saldırma kararı, Rusya'nın uzun yıllar ekonomik ve siyasi bakımdan ağır bedel ödeyeceği korkunç bir hatadır."

"NATO müttefikleri Ukrayna'ya destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. NATO liderleri Finlandiya, Norveç ve Avrupa Birliği'nin verdiği mesajda bu: Destek vermeye devam edeceğiz."

"Biz Ukrayna'ya siber savunma konusunda da desteğimizi veriyoruz."

"NATO topraklarının her bir metrekaresini biz savunacağız. Siber saldırılar 5. maddeyi harekete geçirebilir ancak ne zaman hayata geçirileceğine ilişkin karar verilmiş değil."

"Biz hem siber networklerimizi hem de Ukrayna'yı koruyoruz."

20.00 - UKRAYNA SAĞLIK BAKANI 2 AMBULANSA ATEŞ AÇILDI

Ukrayna sağlık bakanı Rus birliklerini Zaporizhzhya ve Chernihiv bölgelerinde ambulanslara ateş etmekle suçladı.

Viktor Lyashko Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte, Rus güçlerinin Chernihiv'deki bir psikiyatri hastanesine de ateş açtığını söyledi.

18.40 - FRANSA ÜLKEDEKİ RUS YETKİLİLERİN MAL VARLIKLARINI DONDURACAK

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Rus yetkililerin ülkedeki mal varlıklarını donduracağını ve ticari faaliyetlerini yasaklayacağını duyurdu.

Le Drian, France Inter radyosunda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "savaş" tercih ettiğini ve Ukrayna'nın "boyun eğmesini" istediğini söyledi.

18.20 - NATO LİDELRERİ BİR ARAYA GELDİ

NATO liderleri, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesini ele almak için olağanüstü zirvede bir araya geldi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun devlet ve hükümet başkanları seviyesinde videokonferans yöntemiyle gerçekleştirdiği olağanüstü zirvenin açılış konuşmasını yaptı.

Aylardır yapılan uyarılara ve diplomatik çözüm çabalarına rağmen Rusya'nın, Avrupa kıtasında barışı bozduğunu vurgulayan Stoltenberg, "İşgalin tek sorumlusunun Rusya olduğunu" ifade etti.

Stoltenberg, Rusya'yı askeri harekatını derhal durdurmaya çağırarak, İttifakın Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne desteğini yineledi.

Zirveye Avrupa Birliği, Finlandiya ve İsveç liderleri de katılıyor.

17.20 - SAVAŞ MAĞDURU 30 BİN KİŞİ POLONYA'YA GEÇTİ

Polonyalı yetkililer, Rusya'nın Ukrayna'ya askeri müdahalesinden sonra dünden bu yana yaklaşık 30 bin kişinin, Ukrayna'dan Polonya'ya geçtiğini, bu kişilerin neredeyse yarısının mülteci konumunda olduğunu bildirdi.

Polonya Güvenlik Hizmetleri Sözcüsü, "Şimdiye kadar gelen kişilerin yaklaşık yarısı savaştan kaçtıklarına dair sözlü açıklamalar yaptı. Bunlar savaş mültecisi olarak kabul edilmesi gereken insanlar. Yerel prosedürlere göre Polonya'ya kabul edilecekler." diye konuştu.

17.00 - NATO LİDERLER ZİRVESİ BAŞLADI

Rusya ve Ukrayna savaşındaki son gelişmelerin ele alınacağı NATO Liderler Zirvesi, saat 17.00'da başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı zirve, video konferans yöntemiyle çevrim içi olarak gerçekleştiriliyor.

16.00 - KREMLİN: "MÜZAKARE İÇİN HEYET GÖNDERMEYE HAZIRIZ"

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in müzakere çağrısının ardından, Rusya'nın Ukrayna'yla müzakere yapılması için Belarus'un başkenti Minsk'e heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi.

15.45 - RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: KİEV'İ BATIDAN KUŞATTIK"

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın başkenti Kiev’i batıdan kuşattıklarını açıkladı. 

15.26 - ZELENSKİY'DEN “ULAŞAMADIM" DİYEN İTALYA BAŞBAKANI'NA YANIT

İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile sabah görüşmek için sözleştiklerini, ancak Ukraynalı liderle görüşmediğini açıklamıştı.

Çatışma çıkan şehirleri hatırlatan Zelenskiy, "Bir dahaki sefere savaş programını belirli bir zamanda Mario Draghi konuşmak için düzenlemeye çalışacağım" diyerek İtalya Başbakanı’na tepki gösterdi.

15.20 - PUTİN'DEN MÜZAKERE DAVETİNE YANIT: "HAZIRIZ"

Rus Ria ajansı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Çin lideri Xi Jinping'le görüşmesinde, , Ukrayna ile üst düzey müzakerelere hazır olduğunu açıkladığını aktardı.

Putin'in sözleri, Ukrayna lideri Zelenskiy'nin müzakerelere çağrısına ilk kez yanıt niteliği taşıyor.

14.37 - BM'DEN AÇIKLAMA: "EN AZ 25 SİVİL YAŞAMINI YİTİRDİ"

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları ofisi, Rusya'nın hava saldırılarında en az 25 sivilin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Açıklamada, hava saldırıları ve top ateşi sonucu en az 102 kişinin de yaralandığı kaydedildi.

Kurum sözcüsü, bu sayıların ulaşılabilir sayıların altında olabileceğini söyledi. 

14.30 - ZELENSKİY, PUTİN'İ MÜZAKERE MASASINA DAVET ETTİ

Ukrayna lideri Zelenskiy, Facebook üzerinden yayınladığı mesajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i müzakere masasına davet etti.

Ülkenin 2 gündür yaşadığı bombardıman ve saldırıları 2. Dünya Savaşı'na benzeten Zelenskiy, "Avrupa 'Bir daha asla' demişti, ama işte buradayız" dedi.

14.03 - "NATO KARARLI BİR ADIM ATMALI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazı çıkışında, Rusya-Ukrayna savaşına dair şunları söyledi:

"NATO kararlı bir adım atmalı, bu iş arka arkaya kınama cümbüşüne dönüşmemeli. Batı ülkelerinin hepsi Ukrayna'ya nasihat veriyor, atılan herhangi bir adım yok. AB ve batıcı zihniyetler kararlı duruş sergilemedi."

Erdoğan, Ukrayna'daki Türkiyeli yurttaşların tahliyesine ilişkin soruyu ise, "Karadan güvenli bölgelerden tahliye planlanıyor" diye yanıtladı.

13.49 - KREMLİN: "YAPTIRIMLARA KARŞI MİSİLLEME YAPILACAK"

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılara başlaması üzerine Batı ülkelerinin açıkladığı yaptırımlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'nın mütekabiliyet esasına dayanarak misillemede bulunacağını belirtti. 

Peskov, Moskova'da düzenlenen basın toplantısında "Misilleme tedbirlerinin alınacağını söylemeye bile gerek yok. Bunların ne kadar simetrik veya asimetrik olacağı yapacağımız analize bağlı, getirilen kısıtlamaların henüz analizi yapılmadı" dedi.

13.44 - THY'DEN UKRAYNA AÇIKLAMASI: "TAHLİYE HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR"

Türk Hava Yolları (THY), uçuş güvenliğinin sağlanması ve gerekli izinlerin alınması sonrası, Ukrayna'da kalan Türkiye vatandaşlarının yurda getirilebilmesi için tahliye seferi hazırlıklarının sürdüğünü aktardı.

THY Basın Müşavirliği'nden yapılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Türk Hava Yolları tarafından Ukrayna'ya 3'ü kargo olmak üzere haftalık 86 sefer icra edilmektedir. Ukrayna'daki durum yakından takip edilmekte olup, Dışişleri Bakanlığımız ve ilgili otoritelerle temaslarımız sürmektedir. Uçuş güvenliğinin sağlanması ve gerekli izinlerin alınması sonrası, Ukrayna'da kalan vatandaşlarımızın yurda getirilebilmesi için tahliye seferi hazırlıklarımız sürmektedir."

13.40 - "KİEV'DE SABOTAJ GRUBUNU ETKİSİZ HALE GETİRDİK"

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, Rus güçlerinin sabotaj grubunu Kiev'in Obolon semtinde etkisiz hale getirdiklerini açıkladı. 

13.14 - LAVROV: "UKRAYNA İŞGALİ PLANLANMIYOR"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Şu anda olup bitenlere baktığımız zaman, Başkan Putin'in de dediğimiz gibi, Ukrayna'nın bağımsızlığını ve onları temsil edecek bir hükümetleri olmasını istiyoruz. Kimse Ukrayna'yı işgal etmeyi planlamıyor" açıklamasını yaptı.

Lavrov ayrıca, "Biz Ukrayna'da NATO'nun çıkarlarının karşısında hareket etmeye çalışıyoruz. NATO genişlemeye çalıştı, biz de buna karşıyız" dedi.

13.07 - İTALYA BAŞBAKANI DRAGHİ: “ZELENSKİY'E ULAŞAMADIM”

İtalya Başbakanı Draghi, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in 1,5 saat önce kendisiyle temasa geçmeyi kabul ettiğini, ancak kendisinden haber alamadığını duyurdu.

12.58 - KİEV'DEKİ HALK METRO İSTASYONUNA AKIN ETTİ

Rus birliklerinin Kiev'e girdiğine yönelik haberler paylaşılmaya devam ederken, Ukrayna medyası başkent Kiev tren istasyonundan bir video paylaştı ve şu ifadeleri kullandı:

"Kiev tren istasyonuna gelen çok sayıda kişi, Lviv'e giden trene binmeye çalışıyor."

12.55 - UEFA, ŞAMPİYONLAR LİGİ FİNALİNİ RUSYA'DAN ALDI

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş dolayısıyla Şampiyonlar Ligi finalinin Rusya’nın St. Petersburg şehrinden alınarak Paris’e verildiği aktarıldı.

12.40 - "PUTİN'İN FÜZELERİ ALTINDA KADINLAR VE ÇOCUKLAR ÖLÜYOR"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasil Bodnar, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Ukrayna'nın yönetimi Kiev'de ve görevine devam ediyor.  Etkili savunma araçları, saldırıları durduruyor ve Rus ordusunun girişini engelliyor. Mümkün olduğunca direnişe devam edeceğiz, barış arayışlarına son vermiyoruz. Sayın Erdoğan'a barış arayışları konusunda girişimleri için teşekkür ediyoruz."

12.17 - "HÜKÜMET BİNASI YAKINLARINDA SİLAH SESİ DUYULDU"

Reuters ajası, başkent Kiev'de bulunan hükümet binası yakınlarında silah sesi duyulduğunu aktardı.

11.50 - RUSYA, İNGİLTERE'YE HAVA SAHASINI KAPATTI

Reuters’ın aktardığı habere göre Rusya, hava sahasını aktarma uçuşları dahil İngiltere'ye kapattı.

11.45 - UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI, TÜM SİVİLLERİ ORDUYA KATILMAYA ÇAĞIRDI

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Twitter hesabından paylaştığı mesajında tüm sivilleri orduya katılmaya ve Rusya’ya karşı silahlanmaya çağırdı:

"Bugün Ukrayna’nın her şeye ihtiyacı var. Orduya katılım için gerekli tüm prosedürler kolaylaştırıldı. Sadece kimlik numaranızı ve pasaportunuzu getirin. Yaş sınırlaması da yok."

11.40 - RUSYA: "ÇERNOBİL SANTRALİNDE KONTROLÜ SAĞLADIK"

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Pripyat kentinde yer alan Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin bulunduğu alanı tamamen kontrolleri altına aldıklarını söyledi. Santralde, radyasyon seviyesinin normal düzeyde olduğunu belirtti.

Konaşenkov, Ukrayna ordusu taburlarından birinin askerleri ile nükleer santralin güvenliğinin beraber sağlanması için anlaşmaya varıldığını kaydetti. Sözcü Konaşenkov, santral personelinin çalışmasına olağan biçimde devam ettiğini ve 1986’de dördüncü reaktöründe patlama yaşanan santraldeki radyasyon seviyesini izlemeyi sürdürdüklerini söyledi.

11.37 - ÇİN'DEN RUSYA'YA YÖNELİK YAPTIRIMLARA TEPKİ

Çin  Halk Cumhuriyeti, Rusya'ya yönelik yaptırımlara karşı olduğunu duyurdu. Çin Dışişleri Bakanlığı, "Çin'i ilgilendiren meselelerin zarar oluşturmadan ele alınmasını umut ettiğini" dile getirdi.

11.35 - TALİBAN: "KRİZİ BARIŞÇIL YOLLARLA ÇÖZÜN"

Afganistan'da Taliban hükümetinin Dışişleri Bakanı Emirhan Muttaki, "sivil kayıplar konusunda endişeli olduklarını" açıkladı.

11.24 - RUS BİRLİKLERİ KİEV'E 10 KİLOMETRE UZAKLIKTA

Rus ordu birlikleri Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Obolon ilçesine girdi. İlçe Kiev merkezine sadece 10 km uzaklıkta. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Kiev'deki yurttaşlardan "Molotof kokteyli hazırlamalarını" istemişti.

10.56 - UKRAYNA SAVUNMA BAKANLIĞI: "MOLOTOF KOKTEYLLERİ HAZIRLAYIN"

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus birliklerinin Kiev'e yaklaştığını söyledi, halktan "Molotof kokteyllerini hazırlamasını" istedi. Bakanlığın "Dikkat" başlıklı paylaşımında, "Düşman Kiev'e yaklaşıyor. Molotof kokteylleri hazırlayın, işgalcileri etkisiz hale getirin" denildi.

10.45 - "SINIRLARIMIZ UKRAYNA VATANDAŞLARINA AÇIKTIR"

Moldova Devlet Başkanı Maia Sandu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

“Ukrayna’dan ilk vatandaşlar bugün 4 binden fazla geçişle Moldova'ya geliyor. Hükümet, Palanca ve Ocnita yakınlarında geçici yerleştirme merkezleri kurdu. Sınırlarımız, güvenli geçişe veya kalmaya ihtiyacı olan Ukrayna vatandaşlarına açıktır.”

10.22 - LUHANSK'TA KAMU BİNALARINA SALDIRI: 1 ÖLÜ 

Luhansk bölgesindeki Starobilsk'te Rus ordusunun bölgeyi tamamen ele geçirmeye yönelik saldırıları devam ediyor. Ukrayna yetkilileri bazı kamu binalarına yönelik saldırılarda 1 kişinin öldüğünü duyurdu.

10.16 - TANKLAR MELİTOPOL KENTİNDE

Ukrayna’nın güneyindeki Melitopol kentinde dün havalimanına yönelik roket saldırılarının ardından bugün de sokaklarda tanklar boy gösterdi.

09.55 - KİEV'DE KONUTLARA ROKET DÜŞTÜ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de Rusya'nın askeri müdahalesinde bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığı ve 8 sivilin yaralandığı açıklandı.

Roket saldırıları sonrası Koshytsa Sokağı'ndaki hasar gören apartmanda çıkan yangına itfaiye ekipleri müdahale etti.

09.20 - ZELENSKİY'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, ulusa sesleniş videosu yayınladı. Zelenskiy hem Ukraynaca hem de Rusça olarak Rusya’ya ateşkes çağrısında bulundu.

Zelenskiy, “Rusya eninde sonunda çatışmaların ve bu işgalin nasıl durdurulacağı konusunda bizimle konuşmak zorunda kalacak” dedi.

Konuşma ne kadar erken başlarsa, Rusya'nın kayıplarının o kadar az olacağını belirten Zelenskiy, saldırılar durana kadar ülkelerini savunmaya devam edeceklerini söyledi.

Saldırıların, 1941 senesinde Nazilerin Kiev'e saldırısını hatırlattığına işaret eden Zelenskiy, "Ülkemizi tek başımıza savunuyoruz. Dünyanın en kudretli güçleri uzaktan izliyor. Dünkü yaptırımlar Rusya'yı ikna etti mi? Yeterli olmadığını gökyüzümüzde ve yerde görüyoruz" ifadelerini kullandı.

07.25 - UKRAYNA MERKEZ BANKASI'DAN RUBLE YASAĞI

Ukrayna Merkez Bankası Rus ve Belarus rublesiyle işlem yapılmasını yasakladı. Bankaların Rusya, Belarus'ta bulunan kuruluşlara ödeme yapmaları da engellendi.

06.57 -  "KİEV, EN SON BUNA BENZER BİR ŞEYİ NAZİ ALMANYASI'NDA YAŞAMIŞTIR"

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Twitter'dan hesabından yaptığı açıklamada "Kiev'e korkunç roket saldırıları yapılıyor. Başkentimiz en son buna benzer bir şeyi 1941'de Nazi Almanyası saldırdığında yaşamıştı. Ukrayna o kötülüğü yendi; bunu da yenecek. Putin'i durdurun. Rusya'yı izole edin. Tüm bağları koparın. Rusya'yı her yerden atın" ifadelerini kullandı.

06.17 - KİEV'DE PATLAMA VE SİREN SESLERİ

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yerel saatle 06.17'de bir patlama sesi duyuldu, 06.42'de tekrar patlama sesinin duyulmasının ardından siren sesleri duyulmaya başlandı.

06.07 - "KİEV'DE KONUTLARA ROKET DÜŞTÜ"

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı Anton Geraşçenko, Kiev'de bazı konutların roket düşmesi sonucu hasar aldığını ve 3 sivilin yaralandığını duyurdu.

04.25 - ZAPOROJYA'DA SINIR MUHAFIZLARI BİRLİĞİNE ROKET SALDIRISI

Ukrayna’nın Zaporojya şehrinde de sabah saatlerinde Rus birliklerinin Ukrayna sınır muhafızlarına roket saldırısı düzenlediği belirtildi.

Ukrayna Devlet Sınır Muhafızları basın servisinden yapılan açıklamada, Zaporojya bölgesindeki sınır muhafızları birliğine "düşman tarafından roket saldırısı" yapıldığı ifade edildi. çıklamada, saldırı sonrasında sınır muhafızları arasında ölü ve yaralılar olduğu kaydedildi.

04.20 - KİEV'DE PATLAMA SESLERİ DUYULDU

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de patlama sesleri duyuldu. Kiev'de yerel saatle 04.20'den sonra art arda patlamalar yaşandı.

03.30 - "RUSYA 30'DAN FAZLA TANK, 130 ZIRHLI ARAÇ, 7 UÇAK KAYBETTİ"

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valeriy Zalujnıy Rusya'nın ülkesine karşı kayıplarının ilk günde 30'dan fazla tank, yaklaşık 130 zırhlı araç, 7 uçak ve 6 helikopter olarak tahmin edildiğini açıkladı.

Zalujnıy, Ukrayna ordusunun Harkiv, Herson, Sumi, Ahtırku ve Siverske bölgelerinde savaşmaya devam ettiğini aktardı. Zalujnıy, Ukrayna'nın Rusya'nın 203 saldırısına maruz kaldığını ve 800 Rus askerinin etkisiz hale getirildiğini de belirtti. 

08.45 - GECE BOYUNCA ÇATIŞMALAR DEVAM ETTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in gecenin zor geçeceği ve Kiev'in kaybedilmemesi gerektiği uyarısı sonrasında, şehirde ağırlıklı olarak meskun mahallelerin olduğu bölgelerde sabaha kadar çatışma ve patlama sesleri duyuldu.

NE OLMUŞTU?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle dün başkent Kiev'in yanı sıra Harkov, Kramatorsk, Mariupol, Mykolaiv ve Odesa kentlerinde yerel saatle 04.50'den sonra art arda patlamalar yaşanmıştı.

Özellikle Kiev'de çok sayıda patlama meydana gelirken kentte sirenler çalmıştı.

Bazı siviller kenti terk etmeye çalışırken bazıları da metro istasyonları ve evlerinin bodrumlarına sığınmış, banka ve eczane önlerinde kuyruklar oluşmuştu.

Rusya'nın saldırısına dünyadan birçok tepki gelirken, birçok sivilin de yaşamını yitirdiği açıklanmıştı.