Veteriner Hekimler Derneği, Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla bildiri yayınladı. 4 Ekim’in ‘dünyadaki  hayvanların  yaşam standartlarını  iyileştirmeye  yönelik uluslararası  bir  eylem  günü’ olduğu vurgulanan bildiride hayvanların hepsinin sağlık ve gönenci için, tıbbi bilgi ve yasal yetkiye sahip tek meslek grubunun veteriner hekimler olduğunun altı çizildi.

"HİÇBİR CANLININ KORUNMAYA İHTİYAÇ DUYMAYACAĞI YARINLAR DİLEĞİYLE"

Kısa süre önce, pandemi nedeniyle iki yıldır ertelenen genel kurulunu yapan ve yeni yönetimini seçen Veteriner Hekimler Derneği Yönetim Kurulu adına, genel başkan Dr. Gülay Ertürk’ün imzasıyla yayınlanan bildiri, “Sevgi, hoşgörü ve merhamet duygusunun tüm toplumumuzu saracağı ve hiçbir canlının korunmaya ihtiyaç duymayacağı yarınlar dileğiyle” son buldu.

"ÜLKEMİZDE VETERİNER HEKİMLER GÖREVLERİNİ ETKİN OLARAK SÜRDÜREMEMEKTE"

“Ancak ülkemizde; gerek yerel yönetimler gerekse kamu hayvan sağlığı nezdinde yetkileri kendilerine tam olarak teslim edilmediği için veteriner hekimler görevlerini etkin olarak sürdürememektedirler” ifadelerine yer verilen bildiri şu şekilde:

"BAĞIMSIZ BİR VETERİNER TEŞKİLATI, HAYVANLARIN SAĞLIĞINI SAĞLAYACAK TEK MERCİDİR"

“Kamu Hayvan Sağlığı Teşkilatının, yetkili bakanlığa doğrudan bağlanıp, sorumlu Veteriner Hekimler idaresinde olması gerektiği hükmü, Uluslararası sözleşmeler ile kabul edilmiş olmasına rağmen uygulanmamaktadır. Tek bir merkezden idare edilen, bağımsız bir Veteriner teşkilatı, hayvanların sağlığı ve gönenci kadar, insan sağlığı ve toplumun mevcut sorunlarının çözümünde gerekli aksiyonu sağlayacak  tek  mercidir."

"VETERİNER HEKİM İSTİHDAM EDİLMELİ"

"Bu bağlamda Tarım Bakanlığı bünyesinde, Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü’nün ve buna bağlı Hayvan Hakları ve Gönenci Birimi’nin oluşturulması, ayrıca yerel yönetimlerin kapatılan Veteriner İşleri Müdürlüklerinin yeniden açılması ve ilgili tüm bakanlıklarda, Veteriner Hekim istihdam edilmesi talebimizi kamuoyu ile paylaşıyoruz.”

  • Yaşadığımız dünyanın egemen canlı türü olarak; hayvanlara, diğer canlılara ve ekolojik dengeye verdiğimiz yıkıcı etkinin yansımaları, tüm gezegenimize zarar vermektedir. Sadece cinsiyeti nedeniyle milyarlarca erkek civciv öldürülüyor.
  • Dünya ölçeğinde; milyonlarca deniz hayvanı, yaban hayvanı yok edilmekte, üretim amaçlı bakılan Reprodüktif hayvanlar kötü koşullarda barındırılmakta, sadece cinsiyeti nedeniyle milyarlarca erkek civcivin  yaşamı sonlandırılmaktadır.
  • Milyonlarca hayvan, sadece kürkü için avlanmakta ya da bu amaçla üretilmektedir. Hayvanlar, insanların eğlencesi amaçlı dövüştürülmekte, yarıştırılmaktadırlar. 
  • Doğal yaşam alanları talan edilmekte, çoğunun nesli tükenmekte, çevresel kirlilik sonucunda, yaşayamaz duruma gelmektedirler. 
  • İnsanlara arkadaşlık eden Pet hayvanı boyutuyla da, ya aşırı insanlaştırılmaya zorlanmakta ya da heves sonrası sokaklara atılarak zarara uğratılmaktadırlar. Oysa tüm hayvanlar eşit doğarlar ve eşit var olma hakkına sahiptirler.”

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü

İlk Dünya Hayvanlar Günü, 24 Mart 1925'te Almanya'nın Berlin kentindeki Spor Sarayı'nda gerçekleşti. Mensch und Hund'un (İnsan ve Köpek) yazarı ve hayvan aktivisti Heinrich Zimmermann tarafından düzenlenen etkinliğe 5 binden fazla kişi katıldı. 1929'da Dünya Hayvanlar Günü ilk kez 4 Ekim'de kutlandı, çünkü Spor Sarayı 24 Mart’ta müsait değildi. Başlangıçta, 4 Ekim Dünya Hayvanları koruma günü yalnızca Almanya, Avusturya, İsviçre ve Çekoslovakya'daki insanlar tarafından kutlandı. Mayıs 1931'de İtalya'nın Floransa kentindeki Uluslararası Hayvanları Koruma Kongresi toplantısında, Zimmerman'ın 4 Ekim Dünya Hayvanları Günü'nü evrensel bir kutlama yapma önerisi oy birliği ile kabul edildi. 15 Ekim 1978 yılında ise UNESCO tarafından Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi yayınlandı.