Sosyal Politikalar Uzmanı Prof. Dr. Aziz Çelik, emekliye yapılan zamma tepki gösterdi. X hesabından zammı açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ı alıntılayan Çelik, “Hicap duyuyorum, utanç duyuyorum!” ifadesini kullandı.

Aziz Çelik, X paylaşımında ayrıca şunları ifade etti: 

HİCAP DUYUYORUM, UTANÇ DUYUYORUM!

 Size ne desem bilemiyorum sayın Bakan

@isikhanvedat

Bir sosyal politika hocası olarak düştüğünüz durumdan hicap mı duysam,

Resmi enflasyon hesabı bile yapamayışınıza mı şaşırsam,

Emekli ikramiyesini gerçekten artırdığınıza inanmanıza mı hayret etsem,

Milyonlarca emekliye 3.000 TL bayram harçlığını reva görüp bunu "müjde" olarak sunmanıza mı şaşakalsam bilemedim....

Bakın sayın Bakan, tane tane anlatayım:

2018'de emekli bayram ikramiyesi 1.000 TL idi ve bu miktar o dönemin asgari ücretinin %62'sıydı.

Aradan geçen 6 yılda emekli ikramiyesini onca enflasyon ve pahalılığa rağmen sadece 1.000 TL artırarak  2.000 TL yaptınız ve asgari ücretin  yüzde 12'sine düşürdünüz.

Şimdi 2.000 TL'yi yüzde 50 attırıp 3.000 TL yapmakla övünüyorsunuz. Oysa böyle yaparak emekli bayram ikramiyesini asgari ücretin yüzde 18'ine düşürmüş oluyorsunuz.

İkramiyeyi asgari ücretin yüzde 62'sinden yüzde 12'sine indirip oradan yüzde 18'e çıkarınca artırmış mı oluyorsunuz?  Bu nasıl hesap sayın Bakan?

Bir de matah birşey yapmış gibi bunu "Emekliler Yılı" kapsamında "müjde" olarak sunuyorsunuz. Üşenmeden buna bir de sosyal medya görseli yaptırmışsınız!

Oysa emekli bayram ikramiyesinin 2018 seviyesini koruyabilmesi için en az 10 bin 500 TL olması gerekiyor. Halep ordaysa arşın burada!

Dahası, 2019 yılında en düşük emekli aylığı 1.000'ye tamamlanıyordu ve bayram ikramiyesi de 1.000 TL idi. Şimdi en düşük emekli aylığı 10.000 TL'ye tamamlanıyor. Dolayısıyla emekli bayram ikramiyesi bu hesaba göre de en az 10.000 TL olmalı.

Aksi emekliyi aldatmaktır, fakirleştirmektir.

Sayın Bakan, siz bir sosyal politika öğretim üyesisiniz,

Emekli ikramiyesini asgari ücretin %62'sinden yüzde 12'sine düşürüp sonra da yüzde 18'ine çıkarmak ve bunu başarı diye sunmak sosyal politika mı?

3.000 TL'nin alım gücünden haberdar olmadığınız düşünülemez. Emekli ikramiyesinin harçlık düzeyine düştüğünü bilmiyor olamazsınız!

Bilmiyorsanız bir sosyal politika hocası olarak diyecek söz bulamıyorum. Biliyorsanız bu yaptığınız açıklama ne!

Sayın Bakan, siz ne hissediyorsunuz bilemem ama ben bir sosyal politika hocası olarak milyonlarca emekliyle dalga geçilmesinden hicap duyuyorum.

Sosyal devletin ve sosyal politikanın üstelik sosyal politika kökenli bir bakan döneminde bu kadar ayaklar altına alınmasından hicap duyuyorum.

Bir sosyal politika hocası bakanın sosyal politikaya bu kadar yabancılaşmasından hicap duyuyorum.

Varın siz 3.000 TL bayram harçlığıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olarak övünün ve bunu "müjde" olarak anlatın!

Ben hicap duyuyorum, utanç duyuyorum!