Türkiye, 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasına geçmişti. Avrupa'da ise yaz-kış saati uygulaması devam ediyor. 29 Ekim'den itibaren Avrupa'nın kış saatine geçmesi ile Türkiye ile arasındaki saat farkı 2 saate çıkacak. İngiltere ile Türkiye arasındaki saat farkı ise 3 saate çıkmış olacak.

AP KARARI ÇIKTI AMA UZLAŞI HENÜZ SAĞLANMADI

Kış saati, elektrikten tasarruf için uygulanıyor. Ancak Avrupa Parlamentosu (AP), daha önce bu değişikliğin kaldırılması yönünde bir tavsiye kararı almıştı. Karar, üye devletlere bırakıldı ancak henüz bir uzlaşı sağlanmış değil.

UYKU PROBLEMLERİ YARATABİLİYOR

Almanya'da Barmer sağlık sigortası şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre, yaz ve kış saati uygulaması birçok insanda zaten bozuk olan uyku ritmini daha olumsuz etkiliyor.

Uyku bozukluklarının obezite, felç, demans ve kardiyovasküler hastalık riskini artırdığına dikkati çeken Dr. Ursula Marschall, şu uyarılarda bulundu:

Uykuya dalma veya uykuyu sürdürme sorunlarının tetikleyicisi mesleki ve özel hayattaki stres olabilir. Ancak uyku bozuklukları aynı zamanda depresyonun ilk belirtileri de olabilir. Kalıcı uykusuzluk durumunda, mutlaka doktor muayenesinden geçmenizi tavsiye ediyoruz.

Dr. Marschall, ayrıca, gecede 5 saatten az uyumanın kronik hastalık riskini artırdığını da sözlerine ekledi.