HABER: FATOŞ ERDOĞAN

AKP Genel Başkanı ve 12. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2023 seçimleri için adaylığını açıklamasının ardından hukukçular tarafından “Recep Tayyip Erdoğan Üçüncü Defa Cumhurbaşkanı Adayı Olamaz” başlığıyla imza kampanyası başlatıldı.

Hukukçular tarafından başlatılan "Recep Tayyip Erdoğan üçüncü defa Cumhurbaşkanı adayı olamaz" kampanyasını imzalayan avukatlardan Kemal Aytaç, Dokuz8 HABER'e konuştu.

Av. Kemal Aytaç sözlerine anayasaya vurgu yaparak başladı. Anayasada “Cumhurbaşkanı iki defa aday olabilir” hükmü olduğunu anımsatan Aytaç, şöyle konuştu:

“Tayyip Erdoğan’ın üçüncü defa adaylığı.  Fazla detaya gerek yok Anayasa’da yazıyor iki defa olabilir. İki defa aday olmuş bir kişi üçüncü defa aday oluyor yasaya rağmen, yasada bulunan hükme rağmen.

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi getirdik diyorlar ama buna ilişkin bir hüküm yok.

İstanbul'da çok sayıda avukat arkadaşımızla birlikte 300'den fazla avukat YSK'ya itiraz dilekçesi verdik. Umarım YSK bunu değerlendirir ve gereğini yapar. Sonuç olarak sorarsanız YSK ne yapacak? YSK maalesef bugün iktidarın adeta emir eri gibi, İstanbul seçimlerinde ne yaptı hepimiz bunu biliyoruz.

“HUKUKUN GEREĞİNİ YAPTIK, YSK'YA İTİRAZDA BULUNDUK”

YSK İstanbul seçimlerinde hangi gerekçeyle seçimi iptal etti bilinmiyor. İktidarın talebi doğrultusunda hareket etti. Dolayısıyla bu itirazların kabul görmeyeceğini YSK'ın Erdoğan'ın adaylığını kesinleştireceğini düşünüyorum. Biz hukukun gereğini yaptık YSK'ya itirazda bulunduk.

Anayasayı, hukuku çiğneyen, gelenekleri görenekleri yok sayan, kafalarına göre hareket eden bir yapı tek adam yönetimi pratik olarak bunu görüyoruz. Ne derse o ne söylerse o. Akşamdan sabaha kararlar alıyorlar bunun sona ermesi gerekiyor. Bununla ilgili mücadelemizi her alanda sürdüreceğiz.”

“ERDOĞAN ÜÇÜNCÜ DEFA CUMHURBAŞKANI ADAYI OLAMAZ”

Hukukçuların imza metni şöyle:

"Biz aşağıda imzası bulunan hukukçular;  AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Kronometre 2018 yılında sıfırlandı" diyerek önümüzdeki seçim dönemi için aday olması önünde hukuksal bir engel bulunmadığını iddia etmesinin ardından Cumhur ittifakı bileşenleri, 2018 yılında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçildiğini, bu nedenle Erdoğan'ın 2023 seçimi için adaylığının ikinci defa adaylık olduğunu belirterek, adaylık tartışmasının hukuksal bir tartışma olduğunu, hukukçu olmayanların katılmasının doğru olmadığı yönünde açıklamalar yapmışlardır. Tüm tepkilere karşın AKP-MHP ittifakı 21.03.2023 tarihinde Erdoğan'ın adaylığı için YSK'ya resmi başvuruda bulunmuştur.

Biz aşağıda imzası bulunan hukukçular; hukukçu olsun olmasın her yurttaşın, ülkenin geleceğini yakından ilgilendiren bu konuda görüş bildirebileceğine ve mevcut Anayasa hükümlerinin uygulanmasını isteyebileceğine inanıyoruz.

Biz hukukçular olarak, mevcut cumhurbaşkanının bu seçimdeki adaylığının, ikinci değil, üçüncü defa adaylık olduğunu; bunun da Anayasaya göre mümkün olmadığını ifade ediyoruz.

Anayasanın 101. maddesine göre; "bir kişi en fazla iki defa cumhurbaşkanı seçilebilir.” Bu düzenleme, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin getirilmesinden önce, 2007 yılında yürürlüğe girmiştir. Yani kronometre sıfırlanmış değildir. Recep Tayyip Erdoğan, 2007 değişikliğinden sonra, 2014 ve 2018 yıllarında cumhurbaşkanı seçildiğinden, üçüncü defa aday olamaz.

Bir kişinin iki defa cumhurbaşkanlığına seçilebilmesi kuralının tek istisnası, Anayasanın 116. maddesinin 3. fıkrasında düzenlenmiş olup şu şekildedir: "Cumhurbaşkanının ikinci döneminde, Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde, Cumhurbaşkanı bir defa daha aday olabilir."

Cumhurbaşkanı kararıyla seçimin yenilenmesi, Anayasanın 116. maddesinin 2. fıkrasında düzenlenmiş olup şu şekildedir: “Cumhurbaşkanının seçimlerin yenilenmesine karar vermesi halinde, Türkiye Büyük Millet Meclisi genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi birlikte yapılır."

Görüldüğü üzere, üçüncü defa adaylık, TBMM tarafından seçimler yenilenirse olabilecektir. Cumhurbaşkanı tarafından yenileme kararı verilmediğine göre, Recep Tayyip Erdoğan'ın üçüncü defa aday olma imkânı bulunmamaktadır.

Anayasanın 11. maddesi; "Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır" düzenlemesini içerdiğinden, Anayasanın bağlayıcılığı ve üstünlüğü kuralına, başta YSK olmak üzere tüm yetkililerin ve siyasilerin uyması mutlaktır. Anayasanın açık hükümlerine rağmen, hukuk dışı yorumlar yapılarak, üçüncü defa adaylık başvurusunda bulunulması Anayasanın sözüne ve amacına açıkça aykırıdır.

Biz hukukçular, her koşulda hukuksuzluklara karşı çıkacağımızı, hukukun ve adaletin tesisi için hep birlikte mücadele edeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunarız."