Toplantıya; Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Ataşehir Belediye Meclis Başkanvekili Kudret Arslan, Belediye Başkan Yardımcıları, birim müdürleri, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Eski İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sami Teymurtaş, Ataşehirli muhtarlar, site yöneticileri ve yurttaşlar katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan İlgezdi, şunları söyledi:

“YAŞADIĞIMIZ KENTLERE SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

“Ataşehir’i depreme dirençli hale getirmek için çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Yaşadığımız kentlere sahip çıkmak zorundayız. Türkiye bir deprem kuşağında, İstanbul’da bir deprem kuşağında. Belediye olarak bizlere büyük görevler düşüyor. Bugün burada sitelerimiz ile beraber tüm Ataşehir ile ilgili çalışmalar yapacağız. Bizler Ataşehir Belediyesi olarak komşularımızın menfaati ve hakkı için üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırız. Bundan sonraki süreçlerde de buna benzer toplantılar gerçekleştireceğiz. İlçemizin geleceği adına hep beraber karar vereceğiz. Duyarlılık gösterip davetimize katılan tüm komşularıma teşekkür ediyorum.”

İlgezdi, Ataşehir’in 17 mahallesini ilgilendiren imar planları hakkında da ayrıntılı bilgiyi Ataşehirli yurttaşlarla paylaştı. 

Programda ilk olarak TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanı Sami Teymurtaş, ‘Ataşehir’in Jeolojisi ve Depremselliği’ konulu bir sunum yaptı. Türkiye’de deprem yönetiminde ivedilikle yeni bir yapılanmaya gidilmesi gerektiğini vurgulayan Sami Teymurtaş, şöyle konuştu:

“YARALARI SARAN DEĞİL, YARALARI OLMAYAN BİR ÜLKE OLMAK İSTİYORUZ”

“Tüm toplumu kapsayacak, kriz ve risk yönetimi bütünlüklü uygulayacak çağdaş, güçlü ve etkin bir afet yönetim sistemi bir an önce oluşturulmalıdır. Gerek kurumsal gerekse mevzuat alanında kapsamlı düzenlemeler yapılmalıdır. Bizler yerbilimcileri olarak; deprem dirençli şehirler istiyoruz. Yaraları saran değil, yaraları olmayan bir ülke olmak istiyoruz.”

Toplantının devamında TMMOB Eski İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, ‘Doğal afetler ve ortaya çıkan sorunlar nelerdir’, ‘Güvenli bir yerleşme ve yapılaşmanın sağlanması için neler yapılmadır’, ‘Afetlere karşı dayanıklı ve sürdürülebilir bir gelişmeyi sağlamak için yapılması gerekenler nelerdir’ konu başlıklarında katılımcıları aydınlattı.

Son olarak ise Kandilli Rasathanesi Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Ali Pınar, Marmara Denizi’nde olması muhtemel deprem ve Kahramanmaraş depremleriyle ilgili karşılaştırmalı bilgiler paylaştı.

Bilgilendirme toplantısında Hatay’da arama-kurtarma çalışmalarında görev alan Ataşehir Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (ATAK), deprem bölgesinde yaşadıklarını ve yürüttükleri çalışmaları anlattı. ATAK ekip sorumlusu Cemre Kaya, çalışmalara katıldıkları bölgelerde enkaz altında kalarak yaşamını yitirenleri buldukları anları aktarırken, "Deprem anında hareket etmeyin bulunduğunuz yere çökün, kapanın, tutunun. Deprem sırasında en kolay korunma yöntemi. Bunu çalışmalarda kurtardığımız olaylardan bir kez daha deneyimlemiş olduk” diye konuştu.