Haber: Av. Elifsu Dilek Şen

Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri: Türk Sinemateki ve Onat Kutlar". "Aşk, Ateş ve Anarşi Günleri", Sinematek’in Türkiye’deki etkisinin ve gelişiminin izini sürerken Onat Kutlar’ın yaşam öyküsünü anlatmakta.

Onat Kutlar tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği, 12 Eylül Darbesi'ne kadar faaliyetlerini sürdürdü. 12 Eylül Darbesi’yle kapatılan dernek, “ticari" sinemalarda gösterilmesi dönem açısından mümkün olmayan sayısız filmin tanıtılmasına ve gösterilmesine katkı sağladı. Bünyesindeki kütüphanesiyle ve düzenlediği paneller, konferanslar ve sergilerle de sinemaseverler için bir okul görevi gördü. Derneğin darbe döneminde kapatılmasıyla birlikte Vecdi Sayar’ın arşivinin de kaybolduğunu öğreniyoruz belgeselde.

Önder Esmer yönetmenliğindeki belgeselde aralarında Adnan Özyalçıner, Cevat Çapan, Atilla Dorsay, Filiz Kutlar, Ali Özgentürk, Burçak Evren, Rekin Teksoy, Hülya Uçansu, Jak Şalom, Vecdi Sayar, Giovanni Scognamillo ve Ömer Pekmez’ Onat Kular’I anlatıyor.

Onat Kutlar’ın  İshak’ı dalda gökyüzünü oymaya, orada, kendisi uçup gittikten sonra da hep kalacak bir boşluk bırakmaya çalışıyordu. " Ağaçların öbür yanında bir tek pencereyi koruyacak kadar kalabilmiş yalnız bir duvar yıkıntısı..."Belgeseli izlerken Onat Kutlar’ın öldürülmesiyle birlikte oluşan boşluku anımsatıyor.

"Dipsiz bir kuşku kuyusu" olan İshak, kişinin kendiyle hesaplaşması sinema gerçeklikle başka bir hesaplaşma biçimi olabilir miydi?

Onat Kutlar’ın İshak öyküsünde öykünün sonunda İshak kuşu sandığımızın bir taş olduğunu öğrendiğimizde ise İshak kuşunu hayal ederken buluruz kedimizi. 

photo1695478106

Onat Kutlar,Yaşamını disiplinlerarası bir sanat anlayışını sürdüren, edebiyat ve sinema alanlarında önemli eserler bırakmanın yanında politik fikirlerince Marksizmi savunmuştur. Sinematik’in kurulmasıyla birlikte Yeşilçam’dan haksız eleştirilere maruz kalmışlardır.

photo1695478141

1965 yılında İstanbul’da açılan Sinematek Derneği’nin kurucusu, yöneticisi ve baş sorumlusu Onat Kutlar’ın (1936-1995) uzman ve uzman olmayan basında çıkan sinema makalelerinin (kendideyişiyle sinema yazılarının) bir kısmını toplayan ilk sinema kitabı Sinema Bir Şenliktir.

Aşk, Ateş, Anarşi günlerinde İshak kuşları her zaman uçuyor.