Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez, 7 sayfalık mektupla görevinden istifa eden Ekonomi Bakanı Martin Guzman'ın yerine Silvina Batakis'i atadı. 39 yaşındaki Guzman ülkenin IMF'yle yaptığı 44 milyar dolarlık borç anlaşmasının müzakerelerini yürütmüştü. Guzman'ın istifasından hemen önce Arjantin'in para birimi dolar karşısında tarihin en düşük seviyesini görürken, enflasyonda yüzde 60'ı aştı.

KOALİSYONDA EKONOMİ ÇATLAĞI

Son dönemde ülkeyi yöneten koalisyonun krizi ele alma biçiminde ciddi fikir ayrılıkları yaşanmıştı. Harcamaların kısılmasına yönelik önlemler içeren anlaşma koalisyonda tartışma yaratmıştı.

Arjantin Devlet Başkanı'na yakın isimlerden Guzman, 2019'dan bu yana ekonomi yönetiminin başındaydı. Eski bakan açıklamasında, "Arjantin'in izlemesi gereken yola dair vizyonuma duyduğum derin inanç ve güvenle, daha adil, daha özgür ve daha egemen bir vatan için çalışmaya ve rol üstlenmeye devam edeceğim" dedi.

"ENFLASYON YÜZDE 80'İ BULABİLİR"

Reuters'a konuşan Arjantin Ekonomi Bakanlığı'nın eski danışmanlarından Miguel Kiguel, Guzman'ın yerini devralan kişinin zor zamanlar geçireceğini söyledi. Kiguel enflasyonun bu yıl yüzde 80'e varabileceğini belirtti.

Guzman, Rusya-Ukrayna savaşıyla yükselen enflasyonu düşürmeyi başaramamış ve enerji ithalat maliyetleri ülkenin döviz rezervlerini vurmuştu. Arjantin'de yıllık enflasyon mayısta 60,7 çıktı. Bu, 1992 Ocak'tan beri görülen en yüksek enflasyon oranı.