Bakanlar Komitesi, AİHM'nin ilgili dairesinin 10 Aralık 2019'da verdiği ihlal kararı ve Kavala'nın derhal serbest bırakılmasına ilişkin hükmü yerine getirmediği gerekçesiyle Türkiye aleyhine "ihlal süreci" başlatmıştı.

AİHM Büyük Dairesi, mahkeme kararlarına uyulmasıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 46. maddesinin 1. fıkrası uyarınca Türkiye'nin ihlalde bulunduğuna hükmetmesi halinde Ankara'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin askıya alınmasının önü açılacak.

Türkiye'den konu ile ilgili daha önce bilgi isteyen Bakanlar Komitesi, "ihlal süreci"nin son aşaması olarak 2 Şubat 2022'de davayı AİHM Büyük Dairesi'ne göndermişti.

AVRUPA KONSEYİ'NDEN ATILAN ÜLKE YOK

Yunanistan'da, cunta döneminde Atina aleyhindeki devlet davasında cunta yönetiminden istenenin yerine getirilmemesi dışında bu tarihe kadar uygulamaya konmayan bir divan kararı mevcut değildi. Yunanistan, Avrupa Konseyi'nden ihraç edilmemek için Albaylar Cuntası döneminde 1967 yılında kendi isteğiyle üyeliğini sona erdirdi. Atina, demokrasiye geçiş sonrasında 1974'de Avrupa Konseyi'ne tekrar katıldı.

AZERBAYCAN KARARA UYDU

Son olarak Bakanlar Komitesi, Ukrayna'yı işgal eden Rusya'nın üyeliğinin askıya alınmasını kararlaştırdı. Ancak, bu karar yürürlüğe girmeden Moskova, kenti isteğiyle üyelikten ayrıldığını duyurdu. AİHM kararlarını uygulamadığı için bir konsey üyesine karşı ilk dava 2017 yılında Azeri muhalif Ilgar Mammadov'un tutukluluğu nedeniyle Azerbaycan'a karşı açılmıştı. Mammadov, 2018 Ağustos'ta 'de serbest bırakıldı.

OSMAN KAVALA KİMDİR?

Türk iş insanı Mehmet Osman Kavala 2 Ekim 1957, Fransa Paris'te doğdu. 1990'ların başından beri birçok sivil toplum kuruluşuna destek olan Kavala, 2002'den beri kar amacı gütmeyen bir kültür kurumu olarak faaliyetlerini sürdüren Anadolu Kültür'ün kurucusu ve yönetim kurulu başkanıdır. Uluslararası Af Örgütü'nün bağışçılarından biridir.

Türkiye'de risk altında olan kültürel mirasın korunmasına yönelik çabaları nedeniyle 2019'da Avrupa Arkeoloji Mirası Ödülü'ne layık görülen Kavala, yine 2019'da İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin demokratik toplum çalışmalarına katkıda bulunan ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı altında olan kişilere verdiği Ayşenur Zarakolu Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülü'ne layık görüldü.

Osman Kavala, lise eğitimini 1975'te İstanbul Robert Lisesi'nde tamamladı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde işletme, İngiltere Manchester Üniversitesi'nde ekonomi üzerine lisans eğitimi aldı. ABD New York'taki The New School for Social Research'te doktora eğitimine başladı ancak 1982'de babası Mehmet Kavala'nın ani ölümünden sonra İstanbul'a döndü ve ailesinin işlerini devraldı.