Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmacılarının düzenlediği yeni bir araştırmaya göre günde iki veya üç fincan çay içmek ölüm riskini azaltıyor. 

Akademik tıp dergisi Annals of Internal Medicine’de yayımlanan bir araştırma, günde iki veya üç fincan çay içenlerin içmeyenlere oranla yüzde 9 ila yüzde 13 arasında daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu ortaya koydu. 

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Ulusal Sağlık Enstitüleri araştırmacıları, çayın sütlü, şekerli veya soğuk içilmesinin araştırmanın sonucunu değiştirmediğinin altını çizdi.

Araştırmada, İngiltere’de genetik yatkınlığın ve hastalığın gelişimine çevresel maruziyetin katkılarını araştıran UK Biobank’tan toplanan veriler kullanıldı. Toplanan verilere göre 40-69 yaş aralığındaki yarım milyon erkek ve kadınların yüzde 85’i düzenli bir şekilde çay içtiklerini belirtti. Düzenli çay içenlerin yüzde 89’u ise siyah çay içtiklerini söyledi.

ÖLÜM RİSKİNİ DÜŞÜREN FAKTÖRÜN ÇAY OLDUĞU HENÜZ KESİN OLARAK BELİRLENMEDİ

Madrid Otonom Üniversitesi’nde koruyucu tıp ve halk sağlığı profesörü Fernando Rodriguez Artalejo, araştırmayı “alanda önemli bir ilerleme” olarak nitelendirdi. Artalejo, araştırma hakkında verdiği demeçte şunları söyledi:

“Bu makale düzenli siyah çay tüketiminin, orta yaşlı, çoğunlukla beyaz yetişkinlerde kardiyovasküler hastalık ölümlerinde 10 yıllık bir sürede mütevazı bir azalma ile ilişkili olduğunu gösteriyor.”

Artalejo ayrıca ölüm riskini düşüren etkenin çay olduğunun henüz kesin olarak belirlenmediğinin ve araştırmada daha incelenecek birçok faktör olduğunun altını çizdi.