Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin (ABB) Doğu Koruma Merkezi (DKM) iş birliğiyle hayata geçirdiği “Ankara Büyükşehir Belediyesi Çevresinde Kentsel Tarım ve Kırsal Yaşamın Güçlendirilmesi Projesi” önemli sonuçlar üreterek sona erdi. Projenin kapanış toplantısında, bu çalışmanın gelecek dönemlere ışık tutacağına dikkat çekildi.

Toplantının açılış konuşmasında konuşan FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, dünyanın ve Türkiye’nin Covid19 salgını, iklim krizi, Rusya-Ukrayna savaşı gibi nedenlerle zor bir süreçten geçtiğini belirterek bu sürecin gıdanın önemini ve insanlık için stratejik konumunu güçlü bir şekilde gündemimize soktuğunu ifade etti. Selışık BM verilerine göre dünyada ve Türkiye’de kent nüfusunun hızla arttığına, tüketilen gıdaların yüzde 80’inin de kentler tarafından tüketildiğine işaret ederek kent ve çevresi tarım uygulamalarının gıda güvenliği açısından kritik bir önemde olduğunu söyledi. Küçük bir bütçeyle önemli ve büyük işler yapmaya çalıştıklarını vurgulayan Selışık “Bu bizim için FAO’nun yeşil kentler stratejisi çerçevesinde uyguladığımız örnek bir çalışma. Şimdiden pek çok yere örnek oldu bile” diye konuştu.

“ÖNEMLİ BİR YOL GÖSTERİCİ”

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) genel sekreteri Reşit Serhat Taşkınsu da stratejik önemde gördüklerini belirttiği tarım ve gıda alanına daha fazla yatırım yapmak istediklerini söyledi. Artan nüfus, değişen demografi ve gıda krizi uyarılarının yerel yönetimleri bu konuda da daha fazla inisiyatif almaya zorladığını söyleyen Taşkınsu, FAO ile yaptıkları bu projenin kendileri açısından önemli bir yol gösterici olduğunu ifade etti.

Projenin uygulama ortağı olan Doğa Koruma Merkezi’nin (DKM) başkanı Uğur Zeydanlı da konuşmasında kentsel tarım uygulamalarının giderek artan önemine dikkat çekti. Zeydanlı, FAO ile yürütülen bu projeden önemli sonuçlar çıkardıklarını bu sonuçların yeni çalışmalara ışık tutacağını kaydetti.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Kırsal Kalkınma Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün ise çalışmayı FAO ile yürütmekten duydukları memnuniyeti dile getirerek, projeyle birlikte Ankara çiftçilerinin daha kaliteli, verimli üretimler gerçekleştirerek, ürünlerinin Ankaralı tüketicilere ulaştırılmasını sağlayacaklarını kaydetti.

DKM Toprak ve Su Program Sorumlu Melike Kuş da projede bugüne kadar yapılanları anlattığı konuşmasında, çalışmaların sonucunda ortaya konulan proje ve çalışma alanı önerilerini anlattı.

FAO Tarım Uzmanı Fazıl Düşünceli de çalışmanın FAO açısından önemine dikkat çekerek proje kapsamında yapılan çalışmalardan örnekler verdi.

FAO kıdemli Program Koordinatörü Özcan Türkoğlu da konuşmasında FAO ve çalışmalarını anlatarak kentsel tarım ve uygulamaları konusundaki örneklerden ve FAO’nun dünyadaki benzer çalışmalardan bahsetti.

Proje ile belirlenen 5 kooperatifin yöneticileri ile Ankara Büyükşehir Belediyesi”nin konu ile ilgili çalışanlarına entegre üretim yönetimi, kooperatif yönetimi, markalaşma ve pazarlama  gibi konularda FAO ve DKM uzmanları tarafından eğitim verildi. Proje kapsamında, pilot niş ürünler olarak seçilen vişne, havuç, soğan, kimyon ve bağcılık (üzüm) üretimi için FAO uzmanları tarafından 160 üzerinde çiftçiye iyi tarım teknikleri, yeni teknolojilerin kullanımı gibi konularda bir kısmı uygulamalı gerçekleştirilen eğitimler verildi. Bu 5 ürün için hazırlanan broşürler de Çitçi Rehberi adı altında tek bir yayın haline getirildi. Kurulan kooperatiflerin ürettikleri ürünler ABB kanalıyla Ankaralı tüketicilere ulaştırılması planlanıyor.

Proje çalışmaları sonunda en önemli çıktı olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin tarım ve kırsal alanlarda yapacağı çalışmalara rehberlik etmek üzere bir stratejik program ve eylem planı hazırlanmış oldu. Bu doğrultuda akıllı tarım, etkin öiftçiler ve kooperatifler ve kırsal turizm stratejik odak alanları olarak belirlendi ve on tematık alan altında 30’u aşkın proje başlığı belirlendi. Bu çerçevede  ileriye yönelik olarak kurumlar arasında işbirliğinin devam ettirilmesi ve yeni alanlara taşınması konusunda mutabık kalındı.