Almanya yeni hükümeti ve 16 yıldan sonra Angela Merkel’in yerine geçecek ismi belirlemek üzere sandık başına gidiyor. 83 milyon nüfuslu Almanya’da pazar günü yapılacak seçimlerde 60 milyon 400 bin Alman vatandaşının oy kullanma hakkı bulunuyor. Almanya’da yaşayan, ancak Almanya vatandaşı olmayan 11 milyon 400 bin kişi ise genel seçimlerde oy kullanamıyor.

Almanya'da seçmen yarın yapılacak seçimde seçmenler iki ayrı oy kullanıyor. Almanya Parlamentosu’nun alt kanadı olan ve 598 milletvekilinin yer aldığı Bundestag’a (Federal Meclis) kendi seçim bölgelerinden gönderilecek vekiller için oy verecek olan seçmenler, ikinci oyunu ise bir partiye vererek eyalet listelerinin oluşmasını sağlayacak. Seçim barajının yüzde 5 olduğu Almanya’da bu oyu alan partiler parlamentoya girmeye hak kazanıyor.

ÜÇLÜ KOALİSYON DÖNEMİ

Yapılan son anketlere göre yeni kurulacak hükümet için SPD, CDU/CSU birliği ve Yeşiller Partisi’nin adı öne çıkıyor. Anketlere göre; yüzde 25 ile birinci olan SPD ve yüzde 23 ile ikinci sırada yer alan CDU/CSU’nun oyları birlikte hükümet kurmaya yetmiyor. Halen koalisyon halinde ülkeyi yöneten bu iki partinin birlikte devam etmeyi düşünmesi durumunda üçüncü bir partiye ihtiyaç duyacakları düşünülüyor. Yüzde 16 oyla Yeşiller ve yüzde 11-12 oyla liberal FDP koalisyon için öne çıkan iki parti. SPD’nin Yeşillere, CDU/CSU’nun ise FDP’ye yakın olduğu düşünülüyor. Yüzde 10-11 civarında oy alması beklenen AfD ve anketlerde yüzde 6-7 civarında görünen Sol Parti’nin koalisyona katılması beklenmiyor. Hem SPD, hem de CDU/CSU bu konuda tutumlarını açıklamış durumda. CDU/CSU’nun hükümette yer almaması ya da oy dengesinin yetmesi durumunda SPD, Yeşiller ve FDP de bir seçenek olarak tabloda yerini alıyor. Sonucun anketlerdeki gibi çıkması durumunda, SPD, CDU/CSU ve Yeşiller en güçlü hükümet seçeneği olarak öngörülüyor.

YENİ BAŞBAKAN ADAYI SCHOLZ

Almanya'nın en eski partilerinden olan, ancak son yıllarda büyük oy kayıpları yaşayan SPD, Olaf Scholz ile yeniden yükseliş yakaladı. Merkel sonrası CDU/CSU’daki ciddi düşüşün de yardımıyla yüzde 25 oyla birinci parti olma şansı elde eden SPD, halen Merkel hükümetinin Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yapıyor. SPD’nin muhazakar kanadında yer alan Scholz, özellikle korona salgını sırasındaki kriz yönetimi ile öne çıktı. CDU ve CSU’nun adayı Laschet ise Almanya'nın en büyük nüfuslu eyaleti olan Kuzey Ren-Vestfalya'nın Başbakanı. Laschet, Hristiyan Demokratlar’daki düşüşü durduramadığı için Başbakanlık için pek şans verilmiyor.

TÜRKİYE KÖKENLİ ADAYLAR

Türkiye kökenli çok sayıda adayın da katıldığı seçimlerde Sosyal Demokrat Parti (SPD), en çok Türkiye kökenli milletvekili adayı gösteren parti olarak öne çıkıyor. SPD’nin 14, Sol Parti'nin 12, Yeşiller’in 5, Hristiyan Demokrat Birliği’nin ise 3 Türkiye kökenli adayı bulunuyor.