Diyanet İşleri Başkanlığı ile ilgili tartışmalar devam ederken, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’ın “Günaydın” diyerek yapılan selamlaşmayı "cahiliye dönemi adeti" olarak nitelendirdiği ortaya çıktı. Sosyal medyada bu sabaha yoğun biçimde "Günaydın" paylaşımı yapan yurttaşlar, Ali Erbaş'a tepki gösterdi.

CAHİLİYE DÖNEMİ ÖRNEKLERİ

Ali Erbaş'ın imzasını taşıyan "Ramazan Günlükleri" adlı kitapta şu cümlelere yer verildi: "Cahiliye döneminde insanlar, ‘Sabahınız hayat olsun’ gibi sözler söylerlerdi. Bizde bazı kimselerin kullandığı, ‘Günaydın, tünaydın’ ifadelerine benzer ifadelerdi bunlar." Kitapta yer alan "Aranızda Selamı Yayınız” başlıklı bölümünde "cahiliye döneminde birinin evine vardıkları zaman mahremiyete saygı göstermediği, dünya ve ahiret saadetini temenni etmek olan selamı da bilmedikleri" belirtildi. Bu dönemde "Sabahınız hayat olsun", "akşamınız hayat olsun", "aydın olsun" gibi sözler  söylendiğini kaydeden Ali Erbaş, bugün kullanılan “Günaydın”, “Tünaydın” ifadelerini de bunlara benzetti. 

KİTABIN MASRAFI DİYANET BÜTÇESİNDEN

"Evlere girdiğiniz zaman Allah tarafından mübarek ve güzel bir hayat sürdürme dileği ile birbirinize selam verin" ayetini hatırlatan Ali Erbaş, Müslümanların kendi evlerine girdiklerinde de aile fertlerine selam vermeleri gerektiğini söyledi. Evde kimse olmasa bile giren kimsenin kendi kendine selam vermesi gerektiğini aktaran Ali Erbaş, bu selamı "Essalamü Aleyna ve ala ibadillahissalihin" olarak aktardı. Ali Erbaş’ın, Ramazan ayı boyunca bir gazetede yazdığı yazılar, “Ramazan Günlükleri” adı altında kitaplaştırılmış, kitabın baskı maliyetleri Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2019 yılı bütçesinden karşılanmıştı.