Et fiyatlarındaki artış sürüyor. Kasap Hakan Darılmaz, vatandaşın et alamadığını belirterek, şunları söyledi:

"ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE DAHA ÇOK YÜKSELECEK"

"Son zamanlarda et fiyatlarında inanılmaz bir yükseliş var. Bu yükselmenin sebebini hala bilmiyorum ama et hala yükseliyor. Bu üretimin olmamasından kaynaklanan bir durum. Bizler üretim yapmadığımız sürece et fiyatları önümüzdeki günlerde daha çok yükselecek. Et fiyatları 185-320 TL arası. Antrikot gibi değerli et statüsüne giren ürünlerimiz 400-425 civarında. Aşırı şekilde bir yükseliş var. Bu yükselişin önüne bir an önce geçilmesi gerekiyor çünkü et fiyatları yükseldikçe bütçemizin satışı şu anda düştü. Vatandaş da tepkili. Vatandaş haklı şimdi tamam üretici de haklı ama, şu an yükselişlerin haddi hesabı yok. Karkas fiyatları şu an 205 TL. Sabahtan 205 liradan kesimi yapıldı. Böyle olunca ister istemez bu et fiyatının maliyeti otomatik olarak 260-270 lira oluyor. Bu işletmenin daha gelir giderleri var, sigortası, işçisi, maaşı var biz bunları düşünüyoruz. İşin içinden çıkamıyoruz bu sefer artık dursun. Bu et fiyatları yükseldikçe bizim satışımız çok azaldı.

"GEÇEN YILA ORANLA İŞ DÜŞÜKLÜĞÜ YÜZDE 50 DURUMUNDA"

Geçen sene benim dükkanımın önünde kuyruk oluşurdu. Yine satışımız var ama asıl görmek istediğimiz insanları göremiyoruz burada. Dar gelirli vatandaşlarımız... Geçen yıla oranla iş düşüklüğü yüzde 50 durumunda. Vatandaşımız et alsa bile önceden 2,5 kilo alırken şimdi yarım kilo alıyor. Geçen gün müşterinin bir tanesi yarım kilo et aldı 150 lira para verdi. 'Amca etin kilosu 300 lira oldu' dedim. Amca, 'Oldu mu o kadar eyvah!' dedi. Bunun gibi bir sürü insanla karşı karşıya geliyoruz. Bir an önce fiyatların yerine oturması, insanların rahat bir şekilde et tüketimini yapması gerekiyor."

"BEYAZ ET SÜREKLİ ZAM YEMEYE BAŞLADI"

Beyaz ete de zammın başladığını söyleyen Darılmaz, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bir haftadır zam geliyor, üç kere zam geldi. Büyük bir ihtimalle bu sene tavuğu 75 liraya falan yeriz. Kanat 100-150 civarında olur büyük ihtimalle. Nereye gidiyoruz şu an bilmiyoruz, hala zam geliyor. Oruçtan sonra karkasın 230 lira olacağı söyleniyor. Şimdi bu da büyük bir tehlike bizim için. Düşünüyoruz 'bu işi bıraksak mı acaba' diye o seviyeye geliyor. Çoğu kasap arkadaşlarımız satılığa çıkarmışlar. 350-400 kilo bir hayvan alsan 75-80 bin lira para tutuyor. Bunu her kasap karşılayamıyor, kasapların da sermayesi olması gerekiyor. Arkasında olmazsa sermayesi, örnek veriyorum bugün bir sığır kestik reyona koyduk yarın ikinci sığırı kesince bu 160 bin lira para yapıyor. Bütçeyle alakalı, herhalde kasap olayı tarihe karışacak. Bu iş herhalde AVM’lere kalacak oralarda da insanlar ne yediğini içtiğini bilemeyecek. Kasabına sahip çık, kasabını öldürme, kasap her zaman için güvenli et alınacak bir noktadır."

"MÜŞTERİ ESKİDEN GELDİĞİ ZAMAN FİYAT SORMUYORDU"

Bir başka kasap Hacı Yerli de vatandaşın zorluk yaşadığını ifade ederek şunları söyledi:

"Bu meslek dede mesleği, yaklaşık 35 yıldır kasaplık yapıyoruz. Son bir yılda gelen zamlar aşırı yüksek. Bu müşteri potansiyelimizi de düşürdü. Satış işleri de her tarafta olduğu gibi bizde de aynı şekilde düştü. Tezgahlarımız 300 lira, dana etlerimiz 300 lira, sırt ve bonfile biraz daha yüksek ama normal kuzu parça kemikli 240, kemiksiz 330-350 arası değişiyor. Müşteri eskiden geldiği zaman fiyat sormuyordu 3-5 kilo et alıp çıkıyordu. Şu an TL bazına döndük. '100 liralık ver, 200 liralık ver' gibi bu şekle döndü. İster istemez düştü. Şu an Ramazan ayındayız, boş durmamam lazımdı iş yapmamız lazımdı. İlk bir hafta hızlıydı şimdi tekrar geri düşüşe geçti iş konusunda. Herkesin dediği gibi Rabbim yardımcımız olsun. İyi günlerde değiliz, para pul oldu zamların önüne geçemiyorsun. Bugün yine danaya gelen bir zamla ülke çalkalanıyor. Geçen hafta düşüşe geçti diye seviniyorduk tezgâhları 280’e çektik, bugün yine yükselişe geçti 300 lira oldu."