Aksaray Belediyesi ve TOKİ iş birliği ile yapılan yeni sanayi sitesinde iş yeri alamayan, belediyenin 30 Aralık 2022 tarihine kadar tapulu yerlerini boşaltılmalarına dair talebini mahkemeye taşıyan ve yürütmenin durdurulması yönünde karar aldıran esnaf, şimdi de çeşitli yaptırımlar ve mobbinge maruz kaldıklarını öne sürdü.

"TAPULU MALIMIZI BIRAKIP KİRAYA MI GİDELİM”

Sanayi esnafı Fatih İpek, yaşadıkları mağduriyete milletvekillerinin ve belediye başkanın kulak tıkadığını söyledi. Kendilerine 30 Aralık’a kadar süre verildiğini dile getiren İpek, "Şimdi biz, kendi tapulu malımızı bırakıp kiraya mı gidelim" diye sordu. İpek, yaşadıkları sorunu şöyle anlattı:

"Bize, ‘Yeriniz yoksa yeni saniyede kiralık yerler var’ diyorlar. Orada zenginlere peşkeş çektikleri yerlere kiraya gitmemizi istiyorlar. Biz, malımızı bırakıp hiçbir yere gidemeyiz. Bize yer verecekler ve kendi iş yerlerimizi kendimiz yaptıracağız. Bunun başka bir alternatifi yok. Tüm kanuni yollara başvurduk. Sonuna kadar gideceğiz. Aksaray Belediyesi’nin tahliye kararını mahkemeye taşımıştık. Mahkeme lehimize karar verdi. Burası bizim ekmek kapımız. Burada bir rant yok, herkes çoluğuna çocuğuna ekmek götürmenin derdinde. Herkes yaptıkları ile anılır, tarih unutmaz."

"İŞ YERLERİNİ SEVMEDİĞİM İÇİN ALMADIM"

Mağdur olan sanayi esnafının halini hiçbir partinin ve milletvekilinin sormadığını dile getiren bir başka sanayi esnafı Hasan Övüç ise çeşitli meslek odalarının da durum karşısında duyarsız kaldığını belirtti. Kendilerine yabancı bir ülkenin vatandaşıymış gibi davranıldığını ileri süren Övüç, "Belediyenin haksız, hukuksuz dayatmalarına karşı mahkemenin verdiği yürütme kararı var. Mahkeme, bu kararda belediyeye, ‘Sen haksız, hukuksuz iş yapıyorsun, bu esnafları mağdur ediyorsun’ diyor. İş yerlerimiz kendimize ait ve 40-50 yıldır bizler buradayız. Ben, TOKİ’nin yeni yaptırdığı iş yerlerini sevmediğim için almadım. Biz de kooperatif kurduk. Bu bizim yasal hakkımızdı. Kooperatif kurduk diye ne oldu? Kayseri’de, Konya’da, Ankara’da bu tip kooperatifler var. Aksaray’daki kooperatif ne yaptı size" dedi.

"MÜCADELE ETMEK İÇİN EN SON NOKTAYA KADAR GİDECEĞİZ"

AK Parti milletvekilleri ve Belediye Başkanı’na seslenen Hasan Övüç, "Biz devletin bir ferdiyiz ve bizler varsak devlet var. Bu sanayinin kapılarını söktürecek kadar nasıl düştünüz? Yapılan bu mobbingin mutlaka yasal bir hesabı olmalı. Bizler, 40 yıldır burada vergimizi ödüyoruz. Biz buradaki esnaflarla bir ve beraberdik, arkadaşlarımız ile aramızı açtınız… Türkiye Cumhuriyeti’nin değerli hâkimleri ve savcıları bitmeyecek. Sizler bizi ya gelip dinleyeceksiniz ya da biz sizinle mücadele etmek için en son noktaya kadar gideceğiz. Aksaray Belediye Başkanı Evren Dinçer, mahkeme kararına rağmen üzerimizde bir tecrit uyguluyor, bize mobbing yapıyorlar. Ama bizler, mücadelemize devam edeceğiz" diye konuştu.

"SİZLER GİDİCİSİNİZ AMA BİZLER KAICIYIZ"

Daha önce başka bir esnafın yeni sanayiden iş yeri kiraladığını ve masraflarının ciddi bir biçimde yükseldiğini dile getiren Hasan Övüç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kira 6 bin lira, yol parası 2 bin lira, BAĞ-KUR ücreti 2 bin lira; toplamda 10 bin lira ediyor. Esnaf nasıl işçi çalıştırsın, nasıl kira ödesin, evini nasıl geçindirsin? Biz, bu ülkenin vatandaşıyız, esnafıyız. Aksaray Belediye Başkanı, dalga geçer gibi, Coşkun Sabah’ın ‘Anılar’ şarkısıyla buraya bir klip yapmış. Sizleri ayakta tutan biziz, sizleri seçen biziz. Sizler gidicisiniz ama biz kalıcıyız. Burada emeğini, alın erini, gözyaşını akıtmış sanayi esnafının emekleriyle alay etmesinler ve hadlerini bilsinler. Partili Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir partili oluyor, bir Cumhurbaşkanımız oluyor. Sayın Cumhurbaşkanımız sizlere bir çeki düzen versin. Biz yılmayacağız, direneceğiz. Biz, iş yerlerimizi hırsızlara, rantçılara talan ettirmeyeceğiz ve sonuna kadar hukuki haklarımızı arayacağız."

"BU ALANI YEMEYE ÇALIŞANLARA ZEHİR ZIKKIM OLSUN"

Sanayi esnafı Arif Duru, "Türkiye’de ilk kurulan sanayi sitelerinden birisidir burası. Burayı yapan insanlar, kuruşunu hesap ederek yaptı. Şimdi burayı yiyeceklerse onlara yazıklar olsun. Kulum diye geçiniyorlar bunlar; ayıp, yazık. Bu alanı yemeye çalışanlara zehir zıkkım olsun” dedi.

Bir diğer esnaf Yusuf Tatlıpınar ise TOKİ ile bizzat görüştüğünü belirterek, “Biz de kendilerinde yer talep ettik. TOKİ, bize, ‘Biz arsayı bedavaya alıp size parayla satıyoruz. İsterseniz biz sizin yerinize bir eksper gönderir, rayiç bedelinden alır ve o değerden size satarız’ dedi. Biz de ‘Böyle bir şey olmaz, bizler mağduruz, bize yer verin, arsa verin’ şeklinde talepte bulunduk ama talebimizi geri çevirdiler ve bizim kooperatifimize yer vermediler” diye konuştu.

"YENİ SANAYİDE YER ALANLARIN ÇOĞU ESNAF DEĞİL"

Tatlıpınar, TOKİ’nin yaptırdığı yeni sanayi sitesine taşınmayacaklarını, çünkü mevcut alanda mal-mülk sahibi olduklarını belirterek, “Bu alan Aksaray Belediyesi’ne, Aksaray halkına lazımsa bize yeni bir yer temin etmek zorundalar. Bize yer verecekler ya da toprak verecekler ve biz de kendi şartlarımıza göre iş yerlerimizi yapacağız. TOKİ’nin yaptığı iş yerlerinin ne havalandırması var ne can güvenliği var. İş yerlerini kışın ısıtamıyorlar, yazın soğutamıyorlar. TOKİ bizi mağdur ediyor” dedi. Aksaray halkının 300 hektarlık arazisinin TOKİ’ye peşkeş çekildiği iddiasında bulunan Yusuf Tatlıpınar, “Aksaray Belediye Başkanlarının vebali var. TOKİ’nin yaptırdığı yeni sanayi sitesinden yer alanların birçoğu esnaf değil. Bir kısım zenginlerin ve emlakçının haksız yer almasından dolayı gerçek esnafın mağdur oluyor. TOKİ ve yetkililerin, bu mağduriyeti gidermesi için yeni sanayi sitesinde detaylı bir inceleme yapası gerekiyor” dedi.

"YENİ YERE TAŞINMAYAN 200 CİVARINDA ESNAF VAR"

Sanayi esnafı Durmuş Çetinkaya ise şunları söyledi:

“2012 yılındaki ilk projede iş yerleri sahiplerine takas teklif edildi. İş yeri sahipleri, takas yönetimiyle zarar edeceklerini düşünerek o zamanki projeye imza atmadılar. İmza atmayan iş yerleri sahiplerini, projeyi engelleyenler konumuna düşürdüler. Oysaki biz, şu an yapılan projeye yakın bir istekte bulunduk. 2017 yılında yapılan şimdiki sanayi projesinde bize uymayan bazı durumlar vardı ve devletimizin bize verdiği haklar çerçevesinde kooperatif kurduk. Kooperatifimizde yaklaşık 300 esnaf vardı. Arkadaşlarımız ile bizler, kendi iş yerlerimizi kurmak için arsa istedik. Maalesef geçmiş dönemdeki belediye başkanlarımız bize arsayı vermedikleri gibi TOKİ’ye verdiler. Şimdi burada işlerimize devam ediyoruz. Güveliğimiz yok, yeni sanayiye taşınmamız için bize bu ayın sonuna kadar süre verdiler. Taşınmayan 200’e yakın esnaf var."

"ESNAFA ZULMETMEK BAŞKANA YAKIŞIYOR MU"

Sanayi esnafı Mustafa İpek ise sanayide 25 yıldır mobilyacı olarak çalıştığını kaydetti. Vergisini ödeyen bir vatandaş olarak Aksaray Belediyesi’nin zulmünü kabul edemediğini anlatan İpek, "Bizim tapulu yerimizi işgal etmek istiyorlar. Bize, ‘Yerinizi terk edin, bırakın kiraya gidin’ diyorlar. Hangi insan, hangi mal sahibi evini barkını terk edip, yıktırıp da kiraya gider? Burası Türkiye Cumhuriyeti ve bizlerde Türk vatandaşıysak hakkımızı savunuruz. Mahkemeye verdik ve mahkeme karanını aldığımız gün, belediye başkanı’na yakışmayacak şekilde internetten, gazetelerden paylaşımlar yapıyorlar. Sana oyu veren, seni seçen benim. Esnafa zulmetmek, bana hakaret etmek bir belediye başkanına yakışıyor mu? Bizler bu zulmü kabul etmiyoruz, bu vicdansız insanların zulmünden kurtulmak istiyoruz” dedi.