Türkiye tarihinin en tahrip edice ekonomik kriziyle boğuşurken bir yandan enflasyon, bir yandan yoksulluk artmaya devam ediyor.

İktidarın çözüm olarak öne sürdüğü 'parasal sıkılaşma ve yüksek faiz politikası' da umulan sonuçları vermeyince fatura bu sefer Hafize Gaye Erkan'a kesildi. Erkan'ın da istifasıyla birlikte 21 yıllık Erdoğan iktidarı döneminde eskitilen MB başkanı sayısı 7 oldu. Son başkan Erkan da görevinde sadece 9 ay kalmış oldu.

GAYE ERKAN EN KISA SÜRE GÖREVDE KALAN İKİNCİ BAŞKAN OLDU

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan da dün gece saatlerinde istifa etti. Erkan, istifa kararı ile AKP yönetimi döneminde yaklaşık 3,5 ay TCMB Başkanlığı yapan Naci Ağbal’dan sonra en kısa süre başkanlık yapan ikinci isim olarak tarihe geçti. Mehmet Şimşek istifa kararının "Gaye Erkan'ın kişisel  tasarrufu olduğunu" öne sürerken, aynı gece yayınlanan Resmi Gazete'de istifa değil "görevden alma" vurgusu yapılması dikkat çekti. Erkan'ın ardından 8'inci Başkan olarak Fatih Karahan atandı. 

TCMB'DE KİM NE KADAR GÖREVDE KALABİLDİ? 

Olağan koşullarda dört yıl görevde kalması gereken Merkez Bankası başkanlarının AKP dönemi karnesi çok daha farklı. 
AKP-Erdoğan döneminde göreve gelen Merkez Bankası başkanları ve görev süreleri sırasıyla şöyle:

• Durmuş Yılmaz (2006-2011)

• Doç. Dr. Erdem Başçı (2011-2016)

• Murat Çetinkaya (2016-2019)

• Murat Uysal (Temmuz 2019- Kasım 2020)

• Naci Ağbal (7 Kasım 2020 - 20 Mart 2021)

• Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu (Mart 2021-Temmuz 2023)

• Dr. Hafize Gaye Erkan (Temmuz 2023, Şubat 2024)

Bu tabloya göre AKP döneminde sadece Durmuş Yılmaz ve Erdem Başçı görev süresinin bitimine kadar görevde kalmış oldu. 

HAFİZE GAYE ERKAN İSTİFA DEDİ RESMİ GAZETE GÖREVDEN ALMA 

Erdoğan'ın imzasıyla 3 Şubat tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararla Fatih Karahan, yeni Merkez Bankası Başkanı olarak atandı.

Karahan, Gaye Erkan'ın kısa döneminde de Merkez Bankası Başkan Yardımcısıydı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'ın "görevden alındığı" vurgulandı. 

Erkan, istifasını şu sözlerle duyurmuştu: "Kamuoyunun malumu olduğu üzere son dönemde şahsıma yönelik büyük bir itibar suikasti kampanyası düzenlenmiştir. Bu süreçten ailem ve dahası henüz bir buçuk yaşına bile girmemiş günahsız evladımın daha fazla etkilenmemesi için, Sayın Cumhurbaşkanımızdan ilk günden beri şerefle yürüttüğüm görevimden affımı talep etmiş bulunuyorum”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de Erkan’ın görevden ayrılmasını "tamamen şahsidir ve kendi takdirleridir" cümleleriyle açıklamıştı.