Medyascope'tan Ferit Aslan'a konuşan Galip Ensarioğlu, “Devlet sürekli Öcalan’la görüşüyor. Öcalan çözüme katkı sunmak istediği zaman, Türkiye’nin birliğine, bütünlüğüne, bu silahlı şiddetin son bulması için eğer bir katkı sunmak istiyorsa ve buna devlet de inanıyorsa bu tür görüşmeleri sürdürür. Ancak bugün itibariyle bunun koşullarını ortadan kaldıran bizatihi HDP’nin kendisidir, Kandil’in kendisidir. Yani Öcalan’ı tecrite mahkum eden devlet değil, Öcalan’ı tecride mahkum eden bizatihi Kandil’dir, bizatihi HDP’nin kendisidir. Çözüm sürecini boşa çıkaran, sabote eden, Öcalan’ı rolünü boşa çıkaran yine kendileridir” dedi.

'ANCAK PKK SİLAHA SON VERİRSE YENİ BİR SÜREÇ KURGULANABİLİR'

“Bu saatten sonra PKK silah bırakıp, Türkiye’deki silahlı varlığına son vermeden yeni bir sürecin kurgulanması siyaseten çok zor görünüyor” diyen Ensarioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama zaten hiçbir meşruiyeti kalmamış olan Öcalan’ın, PKK’nin Türkiye’deki silahlı varlığına son verdiğini ifade etmesinden sonra ancak yeni bir süreç kurgulanabilir. Yani çözüm süreci bitmiştir. Çözüm sürecini bittiği yerden devam ettirmek mümkün değil artık. Ancak PKK Türkiye’de silahlarına son verir, varlığına son verir, yeni bir süreç kurgulanabilir. Bu süreç de eskiden olduğu gibi sadece HDP ve PKK üzerinden yürümez. Bütün Kürtler üzerinden veyahut da bütün Türkiye üzerinden yürür.”

'KÜRTLERİN DE ALEVİLERİN DE SORUNU DAHA ÇOK DEMOKRASİ SORUNU'

Galip Ensarioğlu, iktidarda kalmaları halinde yeni bir süreç başlayıp başlamayacağı ile ilgili sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Sayın Cumhurbaşkanı 15 gün önce Diyarbakır ziyaretinde çok önemli bir şey söyledi. ‘Topyekun yeni, demokratik ,sivil bir anayasayı mutlaka yapmalıyız ve biz bu dönem bunu önceleyeceğiz’ gibi bir cümle kullandı. Bu bütün sorunları içeren bir şeydir aslında. Çünkü Türkiye’nin sorunu demokrasi sorunudur. Kürtlerin de sorunu, Alevilerin de sorunu, farklı kesimlerin de sorunu daha çok demokrasi sorunudur, evrensel değerlerdir. Bu evrensel değerleri içine alabilecek yeni, demokratik, sivil, çağdaş bir anayasa ile bütün bu sorunları kendi içinde çözer ve bunun ipuçlarını Sayın Cumhurbaşkanı verdi. Sayın Cumhurbaşkanı bir şey daha dedi: ‘PKK artık silah bırakmalı ve herkes Türkiye’de var olan sorunlarını siyaseten çözmenin yollarını aramalı’. Var olan sorunlarımızı siyasi zeminde çözelim.”