HABER: HİVDA TEKKAYNAR

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu, Seyit Rıza Meydanı’nda 4 Mayıs Dersim katliamını andı. Anmada, Munzur’a karanfiller bırakıldı.

Anmaya Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), Avrupa Demokratik Dersim Birlikleri Federasyonu (ADEF), Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Emek ve Demokrasi Platformu ve Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Ayten koru katıldı. Basın açıklamasını DEDEF Genel Başkanı Özgür Tacar okudu. Dersim katliamının cumhuriyet tarihinin yakın katliamlarından biri olduğunu ve aradan 86 yıl geçmesine rağmen yaşanan acıların unutulmadığını söyleyen Tacar, şöyle konuştu:

“Vatan Partisi'ne ve Zafer Partisi’ne söylemenin gerekli olduğu kanısındayız. Her iki faşist partinin genel başkanları da Seyit Rıza’nın heykelini yıkmak üzere verdiği sözlerle gündem olmaya, toplumu kutuplaştırmaya çalışıyorlar. Seyit Rıza Meydanı’na kadar gelme cesaretleri olmayan bu iki faşiste ve böyle hayalleri olan herkese sesleniyoruz: Seyit Rıza ve arkadaşları Dersimlilerin gönüllerinde taht kurmuşlardır. Bunları Dersimlilerden söküp atmak mümkün değildir. Her yıl olduğu gibi bu yıl da taleplerimizi bir kez daha ve inatla haykırıyoruz.

-Resmi özür dilensin.

-Dersim 1937/38/39 sürecine dair bütün arşivlerin ve hakikatin tamamı kamuoyuyla paylaşılsın.

-Katledilenlerin yakınlarının itibarlarını ve haklarını iade eden resmî bir açıklama yapılsın.

-Kayıpların (çocuk-kadın-yaşlı) nerede oldukları araştırılsın, öldürülenlerin kimliklerinin tespiti için araştırma yapılsın.

-Dersim ismi ve eski yerleşim yeri isimleri geri verilsin.

-Seyit Rıza ve idam edilenlerin mezar yerleri açıklansın.

-Dersim katliamı soykırım olarak tanınsın.”