Abdurrahman Yurtaslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden Prof. Dr. Aşkın Esen Hastürk, akıllı telefonların aşırı kullanımının ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını belirtti.

Hastürk, gençler ve orta yaş grubunda cep telefonu kullanımının bağımlılık derecesine ulaştığını söyledi. "Tekrarlayıcı el, bilek ve dirsek hareketleri eklem sertleşmesine, kireçlenmeye ve iltihaplanmaya neden oluyor. Bu durum sinir dokusunda baskı ve hasara yol açıyor. En sık görülen şikayetler ağrı ve uyuşma," dedi.

Cep telefonlarının aşırı kullanımının beyin fonksiyonlarını da etkilediğini belirten Hastürk, "Aşırı kullanım, stres, gerilim, uykusuzluk, baş ağrısı ve dikkat dağınıklığı gibi sorunlara yol açıyor. Gençlerde dikkat dağınıklığı, orta yaşta hafıza problemleri ve ileri yaşta Alzheimer gibi nörolojik hastalıklara sebep olabilir" diye ekledi.

Hastürk, bu sağlık sorunlarının tedavi edilebilir olduğunu vurguladı ve en önemli tedavinin bağımlılığı azaltmak olduğunu belirtti. Ağır vakalarda cerrahi müdahale gerekebileceğini ifade etti.