Haber: Fatoş Erdoğan

İzmir, Dikili’deki dünyanın en büyük domates serasına sahip olduğunu söyleyen Bayburt Grup’a bağlı Agrobay Seracılık, 40’tan fazla işçiyi Tarım-Sen üyesi oldukları gerekçesiyle Kod 46’dan tazminatsız işten çıkardı. İşten çıkarılan kadınlar ve sendika, işçi kıyımının durdurulması, tazminatların ve diğer tüm alacakların ödenmesi, fesih bildirim kodunun değiştirilmesi talepleriyle direniş başlattı.  Tarım-Sen üyesi Agrobay İşçilerinin direnişi 29 gündür devam ediyor. Direniş sürecinde Agrobay işçileri, çocuklarının önünde yerlerde sürüklendiler, gözaltına alındılar, tehdit edildiler. Mahkeme, sendikacıların şirkete “500 metreden daha az yakınlaşmamasına” karar verdi. Yetmedi; işçileri gönüllü olarak alana getiren aracın şoförüne ceza kesildi.

Agrobay Seracılık'ta yetiştirilen domatesler Almanya ve Rusya'ya ihraç ediliyor. Tazminatsız işten çıkarılan Agrobay İşçileri, Almanya ve Rusya konsoloslukları önünde basın açıklaması düzenledi. Tarım-Sen ve Agrobay İşçileri, Almanya ve Rusya halkına yedikleri domateslerin hangi koşullarda üretildiğini anlatan bir dosya sunacak. Agrobay işçileri, Almanya konsolosluğuna sundukları dosya ile Alman tedarik zinciri yasasının uygulanmasını talep ettiler. Agrobay'ın Almanya'da Lidl gibi büyük süper marketlerin tedarikçisi olduğu biliniyor.

photo1695210156

Agrobay İşçilerinin Almanya konsolosluğu önünde yaptığı basın açıklamasına TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Yeşil Sol Parti Milletvekili Özgül Saki, Sputnik'de Grevde olan gazeteciler, TEHİS, İSİG, Gençlik Komiteleri, Umut-Sen, Halkevleri, TİP'li kadınlar, Gıda Toplulukları, ODAK Dergisi destek verdi.

Agrobay İşçilerinin Almanya Konsolosluğu önünde yaptığı açıklamada, Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, Agrobay İşçileri Şirin Yıldırım, Ayten Yavuz, Behice Karabulut, Fatma Kaya konuşma yaptı.

photo1695210157 (1)

Agrobay İşçileri, Kötü çalışma koşulları, geç yatırılan maaşlar, ücretsiz izin dayatması, yöneticilerin yoğun baskı, mobbing, kötü muamele uygulamaları, promosyon haklarına çökülmesi, keyfi yer değiştirmeler, kalitesiz kıyafet ve ekipman, servislerde yaşanan can güvenliği gibi pek çok sorunla karşı karşıya kaldıkları için Tarım-Sen'e üye olduklarını belirtti. Agrobay işletmesinin sendikaya üye oldukları için kendilerini Kod 46’dan tazminatsız işten çıkardığını söylediler. İşçiler, direniş boyunca polis ve jandarma tarafından darp edildiklerini vurguladı.

Agrobay İşçilerinin Rusya konsolosluğu önünde yapacağı basın açıklaması İstiklal Caddesi’nin Genel yasaklama kararı gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi. Açıklama Odakule önünde yapıldı. Açıklama sonrasında Agrobay İşçileri, Tarım Sen Başkanı Umut Kocagöz, TİP Milletvekili Sera Kadıgil, Yeşil Sol Parti Milletvekili Sera Kadıgil Agrobay İşçilerinin hazırladığı dosyayı Rusya Konsolosluğuna iletti. Konsolosluk önünde basının çekim yapması polis kalkanlarıyla engellendi.