Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölgesel Ofisi Direktörü Nils Muižnieks, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin çoğunluk oyuyla, insan hakları savunucusu Osman Kavala'yı serbest bırakmadığı için Türkiye hakkında ihlal süreci başlatma kararı alması ile ilgili bir açıklama yaptı.

"KAVALA'NIN EVİNE DÖNMESİNE İZİN VERİLMELİDİR"

“Bakanlar Komitesi’nin Türkiye’ye mesajı açık: Türkiye’nin, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını sağlamaması ve siyasi gerekçelerle yapılan bu zulme son vermemesi ülkenin insan hakları yükümlülüklerinin kabul edilmez bir ihlalidir” diyen Muižnieks, “Dört yıldan uzun süre cezaevinde tutulduktan sonra Osman Kavala'nın nihayet evine, ailesinin yanına dönmesine izin verilmelidir" ifadelerini kullandı.

"KAVALA'YA YÜKLEYECEK SUÇ ARADILAR"

Muižnieks sözlerini şöyle sonlandırdı: “İki yıl önce AİHM, Osman Kavala'nın onu susturmaya yönelik bir art niyetle özgürlük hakkının ihlal edildiğine karar verdi ve derhal serbest bırakılmasını istedi. Savcılar bu bağlayıcı kararı uygulamak yerine devamlı Kavala’ya yükleyecek suç aradılar ve hiçbir kanıt olmadan saçma sapan suçlamalar yönelttiler. Bu adaletsizlik hikayesinin her anı, AİHM tarafından net bir biçimde saptandığı üzere, Kavala hakkındaki davanın siyasi gerekçelere dayalı niteliğini ortaya koydu.”