Samsun Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Yazıcı, Adıyaman'da madencilerle domuz damı yöntemini konuştu, Fransalı yardım ekibini görüntüledi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 2 büyük depremde Adana, Adıyaman, Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Osmaniye, Hatay, Kilis ve Malatya kentleri çok ciddi etkilendi. Enkaz kaltınca canlı arama kurtarma çalışmalarını günlerce canlı olarak takip ettik.  Enkaz altından çıkarma anında birçok hayatın kurtarılmasına vesile olan domuz damı tekniği ise birçok kişi tarafından ilk defa duyuldu. 

Gazeteci Mehmet Yazıcı domuz damı yönteminin kahramanlarından olan Adıyamanlı madencilerle konuştu. 

DOMUZ DAMI YÖNTEMİYLE 3 KİŞİ KURTARDIK

Madenciler pazartesi Adıyaman'a geçtiklerini belirterek, domuzdamı yöntemini nasıl yaptıklarını anlattı. Domuz damını makas şeklinde yapıyoruz. Damın birine koyuyoruz ağacı. Karşılıklı 4 tane ağacı üst üste paralel koyuyoruz. Bir araya koyuyoruz ilerliyoruz sonra tekrar domuzdamı yapıyoruz. Biz iki kişi kurtardık bu grupla. Biz 3. gün iki kişi kurtardık. Biz gönüllü olarak geldik. Can kurtarmaya devam edeceğiz. Ne zaman ki bie ihtiyaç olmazsa o zaman çıkacağız. 

Mehmet Yazıcı ayrıca Fransa yardım ekibini ve nasıl çalıştıklarını da görüntüledi. 

DOMUZ DAMI YÖNTEMİ NEDİR?

Domuzdamı veya domuztamı, maden ocaklarında çökme tehlikesi olan yerlerde tavanı dikdörtgen veya kare prizma şeklinde destekleyen ve ayak arkasından tavanın muntazam kırılmasını sağlayan özel bir tahkimat birimidir.

Domuz damı tahkimatı madencilikte tavan göçmelerini engellemek için kullanılır. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde 103 kişiyi enkaz altından sağ çıkartmayı başaran madencilerin, çalışma ortamlarında uyguladıkları domuz damı yöntemi, depremzedeleri enkaz altından alabilmek için de kullanılıyor. 

Domuz damı tekniğinde uygun boyutlarda ahşaplar kesilir ve tavan kısma sıkıştırılarak enkazın daha fazla çökmesi engellenir. Bu şekilde bir yaşam koridoru oluşturulur.

Madenciler domuz damı yöntemini kendi güvenlikleri açısından çalışma ortamlarında uyguluyorlar. Bu sistem sayesinde binaların derinliklerinde galeriler, yaşam koridorları oluşturuluyor ve ilerleme daha kolay oluyor.