Adana Baro Başkanı Av. Semih Gökayaz, baroların genel kurullarının tamamlanmasından sonra yapılacak Türkiye Barolar Birliği (TBB) seçimleri öncesinde meslek onuruna yakışmayan işler yapıldığını belirterek, “Yeni kurulan Bayburt Barosu ilk seçimini yaptı. Seçilen 3 delegeden biri TBB'nin mevcut Saymanı ve 46 yıldır bürosu Ankara'da olan Av. Sabri Erdal Güngör. Aklımızla dalga geçilen, TBB’nin itibarıyla oynanan, birilerinin koltuk hırsı ve bekası için Avukatlık Kanunu’na açıkça aykırı olan bu transferi kınıyorum" dedi.

"AVUKATLIK ONURU AYAKLAR ALTINA ALINMIŞTIR"

Av. Semih Gökayaz, TBB seçimleri öncesinde meslek onuruna aykırı olan delege transferine sert tepki gösterdi. Av. Gökayaz, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Yeni kurulan Bayburt Barosu’nun ilk genel kurulunda TBB saymanlığı görevinde bulunan, mesleki faaliyetini 46 yıldır Ankara'da sürdüren, Bayburt'la ilgisi olmayan Av. Sabri Erdal Güngör delege seçildi. Avukatlık Kanunu’nun 34. maddesi avukatların görevlerini mesleklerine yakışır şekilde özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmeleri gerektiğini emreder. Hülle yoluyla delege olmak avukatlık onuruyla da doğrulukla da bağdaşmaz. TBB’nin görevlerini düzenleyen Avukatlık Kanunu’nun 110/1-3. Fıkrası TBB yöneticilerini “Baro mensuplarının genel menfaatlerini ve meslekin ahlak, düzen ve geleneklerini korumak” la yükümlendirmişken mesleğin ahlak, düzen ve geleneklerine aykırı tutum ve davranışlar kabul edilemez.” 

"GÖZÜMÜZÜN İÇİNE BAKA BAKA MESLEĞE İHANET EDİLMEKTEDİR"

Av. Semih Gökayaz, delege transferiyle ilgili eleştirilerinin devamında: “TBB’ye usulüne uygun şekilde iki kez olağanüstü genel kurul çağrısı yapıldı, TBB tarafından genel kurul toplanmadı. Çoklu Baro Yasası ile mesleğe ve barolara ihanet edildi. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra Ankara ve İstanbul’da 2. Baronun kurulması ve baroların bölünmesi için TBB kaynaklı olarak çok uğraş verildi. Adında “BİRLİK” kelimesi olan meslek örgütümüz, sürekli olarak baroları “BÖLMEKLE” iştigal oldu. Ne acıdır ki bağımsız barolar, böl-parçala-yönet sistemiyle vesayet altına alınmaya çalışılmaktadır. 18 Ağustos 2021 tarihinde Ankara’da yapılan Baro Başkanları Toplantısı’nda TBB Başkanı, geçmişte yaptığı hataları tekrarlamayacağının sözünü vermiş, “Gönüllerin kazanılacağı bir dönem olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuşmuştu. Geldiğimiz noktada öz ile söz yine ayrı düşmüştür. Gözümüzün içine baka baka mesleğe ihanet edilmektedir. Tek amacın koltuğun bekasını sağlamak olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Ama artık yeter!” ifadelerine yer verdi.

"İSTİFA ETMELİDİR"

Av. Gökayaz sözlerini şöyle tamamladı: “TBB Saymanı Sabri Erdal Güngör’ün meslek geleneklerine, avukatlık mesleğinin onuruna aykırı bir şekilde Bayburt delegesi olması kabul edilemez. Bu hatanın düzeltilmesi ancak istifa ile olur. Bu nedenle Sabri Erdal Güngör, TBB Saymanlığı ve Bayburt delegeliği görevlerinden derhal istifa etmelidir. Bu hatanın başka türlü telafisi mümkün değildir.”