ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner'ın açıklamasının ardından CNN, kamuoyunun gündemine oturan açıklamanın peşine düştü.

Rus silahı hakkında bilinmeyenlere yanıt bulmaya çalışan CNN’in özel haberinde, "Amerikan istihbaratına dair bilgi sahibi üç kaynağa" dayandırıldı. 

Moskova'nın devasa enerji dalgası yayarak uyduları yok edebilecek, nükleer kapasiteye sahip bir uzay silahı geliştirmeye çalıştığı öne sürüldü. 

Rusya'nın geliştirdiğinden şüphelenilen ve nükleer EMP (Electromagnetic Pulse/Elektromanyetik darbe) olarak bilinen bu yeni silahların, dünyanın etrafında dönen uyduları etkilemesi bekleniyor.  

“BU KONSEPT SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİNE DAYANIYOR”

Bu denli güçlü bir silahın hükümetlerin ve şirketlerin uydularına zarar vererek cep telefonuyla konuşmak ve internette gezinmek gibi gündelik eylemlerde aksama yaşanmasına sebep olacağı öne sürüldü.

Amerikalı yetkililerden biri, "Bu yeni bir konsept sayılmaz, Soğuk Savaş'ın son dönemine dayanıyor" dedi. 
Yetkili, çok sayıda uydunun imha edilmesi durumunda alçak yörüngenin mayın tarlasına dönebileceğini belirterek ne eski uyduların onarılabileceğini ne de yeni uyduların yerleştirilebileceğinin altını çizdi.

"STARLİNK UYDULARINI FİLOLAR HALİNDE YOK EDEBİLECEK"

Daha yüksek yörüngedeki nükleer komut ve GPS uydularının bu silahtan etkilenip etkilenmeyeceği belirsiz. Daha büyük olan bu uyduların, nükleer patlamayı atlatabilecek şekilde tasarlandığı söylense de Pentagon'da uzay alanında yöneticilik yapan bir kaynak, CNN'e onların da zarar görebileceğini aktardı.

CNN'in kaynakları, SpaceX'in Starlink uydularını filolar halinde yok edebilecek bu EMP'yi, Moskova'nın "son çare silahı" olarak gördüklerini zira böylesi bir patlamanın Rus uydularını da etkileyeceğini vurguladı. 

NE OLMUŞTU?

ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Mike Turner, ABD Başkanı Joe Biden'dan "ciddi bir ulusal güvenlik tehdidi" olarak nitelendirdiği ancak detay paylaşmadığı konuyla ilgili dosyalardaki gizliliğin kaldırılmasını istemişti.

ABD basını, dosyaların Rusya'nın uzaya nükleer silah yerleştirme planıyla ilgili olduğunu aktarmıştı.

Turner'ın "ciddi bir tehditten" söz ederek detay vermemesi sosyal medyada spekülasyona neden olmuştu.