Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımları ihlal ettiği veya ihlallere yardımcı olduğu gerekçesiyle 20'den fazla ülkede 120'den fazla şahıs ve kuruma yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Listede, sahipleri Rusya bağlantılı olduğu belirtilen ve Türkiye'de faaliyet gösteren en az dört şirket de bulunuyor. Söz konusu şirketlerin, denizcilik ve ticaret alanında faaliyet gösterdiği belirtildi.

‘AĞIR SONUÇLAR DAYATILACAK’

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yeni yaptırımlara ilişkin açıklama yaptı. Blinken açıklamasında, "ABD Rusya'ya ve Ukrayna'daki savaşına destek verenlere karşı adım atmaya devam edecek. Buna, G7'nin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını destekleyen üçüncü ülkelerdeki aktörlere ağır sonuçlar dayatma taahhüdünü ilerletmek de dahil" dedi.

ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinden açıklanan yaptırım listesinde, Türkiye'nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Çin'de bulunan şahıslarla kurumlar da yer alıyor. Bakanlık açıklamasında bu şahıs ve kurumların "ABD'nin ihracat kontrollerini ihlal etmeleri ve Rusya'nın savaşına yardım etmeleri" gerekçesiyle yaptırım listesine eklendikleri ifade edildi.

LİSTEDEKİ ŞİRKETLER

ABD Hazine Bakanlığı'nın internet sitesinden yayınlanan yaptırım listesinde Türkiye'de yer alan şirket ve şahıslar şöyle sıralandı: “Artvin Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi, Azu İnternational Bilgi Teknolojileri ve Dış Ticaret Limited Şirketi, Dexıas Endüstriyel Ürünler ve Ticaret Limited Şirketi, Salda Management Denizcilik ve Ticaret Limited Şirketi, Smart Trading Taşımacılık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi.”

SUÇLAMALAR

Listede, Türkiye bandıralı en az üç gemi de yer aldı. “Azu” isimli şirketin, yaptırımları ihlal ederek Rusya'ya diğer ülkelerde üretilen bilgisayar çipleri sattığı belirtildi. Yaptırım listesine alınan “Dexias” şirketinin ise bir endüstriyel ürün ve ticaret şirketi olarak, yaptırımlara tabi tutulan bir Rus şirketi için aracılık yaptığı belirtildi.