Teksas eyaletine bağlı Uvalde’de bir ilkokuldaki silahlı saldırıdan sonra, daha yaygın şekilde kullanılması önerilen sistemlerden biri panik butonu.

Akıllı telefon uygulamasıyla da çalışan sistem kullanıcıyı hızla acil yardım hattı 911’e yönlendiriyor; öğretmenlerin acil durumu birbirlerine ve polise haber vermesini sağlıyor.

Teksas’ın Uvalde ilçesindeki Robb İlkokulu’nda 24 Mayıs’ta yaşanan katliamda 19’u öğrenci ikisi öğretmen 21 kişi hayatını kaybetti.

Güvenlik güçlerinin silahlı saldırgana geç müdahale ettiği, öğrenci ve öğretmenlerin hayatını kurtarmak yerine kendi can güvenliklerini gözettikleri, liderlik ve etkili iletişim eksikliği yaşandığı gibi eleştiri ve tespitler gündeme geldi.

Uvalde’de yaşanan saldırıdan yaklaşık 3 ay sonra öğretmenler ve öğrenciler yeniden ders başı yapmaya hazırlanıyor. Yeni eğitim-öğretim dönemi başlarken hem okul personeli hem velilerin gündemindeki konulardan biri güvenlik.

ABD’de çok sayıda eyalet okullarda panik butonu sistemini ya zorunlu kılıyor ya da sistemin kullanılmasını teşvik ediyor. Sayıları gittikçe artan okul bölgesi de okullarda güvenliğin arttırılması ve yaşanabilecek bir başka trajedinin önlenebilmesi amacıyla bu sistemler için binlerce dolar kaynak ayırıyor.

“BİRÇOK GÜVENLİK ÖNLEMİ

Okullarda yeni dönemde kaynak ayrılan güvenlik önlemleri arasında, giyilebilir teknoloji olarak ya da akıllı telefon uygulamasıyla birlikte kullanılabilen panik butonları, metal dedektörler, güvenlik kameraları, giriş kapılarında güvenlik bariyerleri, alarm sistemleri, şeffaf sırt çantası, kurşuna dayanıklı cam ve kapı kilitleme sistemleri yer alıyor.

Uvalde’deki silahlı saldırı, uyarı sistemlerinin dezavantajlarını da gözler önüne sermişti. Saldırgan okula yaklaştığında bir çalışanın giriş-çıkışların kapatılması için bir uyarı gönderdiği belirtilmişti.

Ancak açılan soruşturma kapsamında yapılan incelemede internet bağlantısının zayıf olması ya da cep telefonlarının kapalı olması sebebiyle öğretmenlerin hepsine bu uyarı mesajının ulaşmadığı belirtilmişti.

İncelemenin ardından hazırlanan raporda, bölgede sınır devriyesinin araç kovalamaca gibi olaylarla ilgili sık sık uyarı mesajı gönderdiğinden, öğretmenlerin de mesaj sesini duysa da ciddiye almamış olabileceği ifade edilmişti.

Teksas eyaletine bağlı Uvalde ilçesinde bulunan Robb İlkokulu'nda 24 Mayıs günü düzenlenen silahlı saldırıda 21 kişi hayatını kaybetmişti.

Eyaletler panik butonu sistemini teşvik ediyor

Kansas eyaletinde de yetkililer CrisisAlert adlı bir sisteme beş yıl boyunca 2,1 milyon dolar ayırma kararı aldı. 

Uvalde’de kullanılan sistemden farklı olan bu sistem okula giriş-çıkışların kapatılması uyarısını, yanıp sönen ışıklarla ve önceden kaydedilmiş sesli bir anonsla veriyor.

Öğretmenler boyunlarına taktıkları bir karttaki butona en az sekiz kez basarak alarmı aktive edebiliyor.

Panik butonu sistemini 2015 yılında uygulamaya koyan Arkansas eyaletinde çok sayıda okulda, kullanıcıları hızla 911’e yönlendiren akıllı telefon uygulaması sistemi kullanılıyor.

Uvalde’deki katliamın ardından New York Valisi Kathy Hochul da okul bölgelerinin sessiz panik alarmı yerleştirmeyi değerlendirmelerini öngören yeni bir yasayı imzaladı.

Oklahoma Valisi Kevin Stitt de tüm okullara panik butonu sistemini uygulamaları çağrısında bulunan bir kararname imzaladı.

“ALDATICI GÜVENLİK HİSSİ”

Yeni eğitim-öğretim yılı başlarken yetkililer endişeli velilere güvenlik konusunda somut adım atıldığı mesajını vermek istese de okul güvenliği uzmanları bunun yerine öğretmenlerin temel güvenlik protokollerini uygulamalarını sağlamaya öncelik verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Panik butonlarının ne kadar etkili bir yöntem olduğunu uzmanlar da değerlendiriyor. Florida eyaletindeki öğretmenler yanlış alarm ya da bir öğrencinin panik yaratmak için sistemi kullanması olasılığı sebebiyle panik butonu sistemine sıcak bakmıyor.

Bazı uzmanlar sorunun çözümünde bu kadar fazla teknoloji kullanımına başvurulmasının, farkında olmadan sahte bir güvenlik hissi yaratılmasından endişeli.

“SORUNUN KÖKENİNE İNİLMELİ”

Yerel siyasetçilerse panik butonu gibi sistemleri desteklemekle birlikte ABD genelinde yaşanan silahlı şiddet sorununu okulların tek başına çözemeyeceklerine dikkat çekiyor.

Kansas eyaleti kongresinden Demokrat Senatör Cindy Holscher, bir noktada sorunun asıl kökenine inilmesi gerekeceğini belirterek, “İnsanların silah almasını bu kadar kolay hale getirirsek, sorun çözülmez” diyor.