ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin Haiti İçin Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonunu onaylamasının Haiti halkı için "önemli bir dönüm noktası" olduğunu bildirdi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, yazılı açıklamasında, BMGK üyelerinin Haiti İçin Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu'nu onaylamasının Haiti halkının ihtiyaç duyduğu yardımın sağlanmasında "önemli bir dönüm noktası" olduğunu kaydetti.

BMGK'deki ortaklarına bu karardan dolayı teşekkür eden Sullivan, lider ülke Kenya'nın yanı sıra misyona destek olan Bahama Adaları, Jamaika, Antigua ve Barbuda'ya da teşekkürlerini iletti.

Sulivan, "Bugün önemli bir adım attık ama Haiti halkına destek çalışmalarımız henüz bitmedi." diyerek söz konusu misyonun hızlı, etkin ve güvenli şekilde konuşlandırılması için gerekli uluslararası desteği harekete geçirme konusunda ilerleme kaydetmenin önemine işaret etti.

Jake Sullivan, "Haiti halkı evlerinden çıkabilecek, yeniden geçinebilecek ve kendi çıkarlarını temsil eden bir hükümeti demokratik bir şekilde seçmek için sandık başına gidecek kadar güvende hissetmeyi hak ediyor." ifadesini kullandı.

- Haiti İçin Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonu

BMGK üyeleri dün Haiti İçin Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonunu onaylamıştı.

15 üyeli BMGK'de düzenlenen ABD ve Ekvador'un kaleme aldığı karar tasarısı için düzenlenen oylamada, 13 ülke "evet" oyu verirken, Rusya ve Çin çekimser oy kullanmıştı.

Kabul edilen kararda, Haiti hükümeti ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in çağrısı üzerine onaylanan Çok Uluslu Güvenlik Destek Misyonunun, Haiti'nin güvenliğine katkıda bulunacağı bildirilmişti.

Kararda, misyonun Haiti Ulusal Polis gücüne destek sağlayacağı kaydedilirken, şimdilik 1 yıllık süre verilen misyonun Haiti hükümetiyle yakından işbirliği yürüterek "gerekli adımları" atacağı belirtilmişti.

Birleşmiş Milletler yetkisi altında ancak bir BM Barış Gücü olmayacak misyona, Kenya'nın yanı sıra Bahama Adaları, Jamaika, Antigua ve Barbuda destek sağlayacak.

BM, Haiti'ye ilişkin hazırladığı raporda çete şiddeti sonucu ocak ile haziran ayları arasında 3 bin 500 kişinin öldürüldüğünü, çok sayıda kaçırma olayı yaşandığını duyurmuştu. (AA)