Türkiye'nin mayıs sonundan beri Suriye sınırında 30 kilometre derinlikteki güvenlik bölgesini genişletmek istiyor. Ancak bu durum ABD'de endişeyle karşılandı ve Washington ile Ankara arasında bir dizi görüşme yapıldı.

"IŞİD YARARLANACAK"

Amerika'nın Sesi'nde (VoA) haberine göre, Savunma Bakan Yardımcısı Dana Stroul verdiği demeçte, "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine yönelik herhangi bir operasyonuna şiddetle karşı çıkıyoruz ve Türkiye'ye karşı itirazlarımızı da net biçimde ifade etttik. IŞİD bu durumdan yararlanacak" dedi.

Stroul ve diğer yetkililer, IŞİD'in ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından korunan kuzeydoğu Suriye'deki güvenli olmayan hapishanelerde tutulan 10 binden fazla savaşçısını serbest bırakmaya yönelik operasyonlar başlatma niyetinde olduğunu belirten istihbarat biriminin endişelerini artırdığını da söyledi.

"İSTİKRARSIZLIK VE FIRSATLAR ARTACAK"

Terörle Mücadele Koordinatör Vekili ve IŞİD'le Mücadele Küresel Koalisyon Özel Temsilci Vekili Timothy Betts de Washington'daki Ortadoğu Enstitüsü'nde yaptığı konuşamda, "Suriye'de artan askeri faaliyet, yalnızca istikrarsızlığı ve IŞİD için fırsatları artıracak" dedi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı benzer şekilde, bir Türkiye harekâtının insani krizleri alevlendirmesinden duyduğu endişeyi dile getirdi. Ajansın Ortadoğu'dan sorumlu müdür yardımcısı Andrew Plitt, "500 bin kişi daha yerinden edilebilir. Türklerin bu yöndeki herhangi bir hareketini yumuşatmaya çalışmak için devam eden çok sayıda diplomatik faaliyet var" dedi.

IŞİD'İN BÖLGEDEKİ GÜCÜ

ABD'nin ve diğer BM üye devletlerinin istihbarat tahminlerine göre, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki güçlerinin büyüklüğünü, çoğu uzak bölgelerde küçük hücreler olarak faaliyet gösteren 6 bin ile 16 bin arasında savaşçısı oluduğu tahmin ediliyor.

Beyaz Saray iç güvenlik danışmanı yardımcısı Joshua Geltzer'e göre, "IŞİD kendini canlandırmaya çalışıyor. "En azından küçük ceplerde şu anda faaliyet yapmaya devam eden veya en azından bir miktar toprak kontrolü uygulamaya çalışan bir grup" var.

Geltzer, IŞİD'in bu yıl Suriye ve Irak'ta meydana gelen en az 350 saldırıyı üstlendiğini ve ayrıca Suriye ve Irak'taki IŞİD liderliğinin dünyanın dört bir yanında bağlı kuruluşları üzerinde etki oluşturabildiğine ve finansal kaynakları paylaştıklarına dair kanıtlar olduğunu söyledi.

ABD'YE GERİ DÖNÜŞLER

Bölgedeki ABD askeri üssünden Çarşamba günü yapılan açıklamada, 2016'dan bu yana Irak ve Suriye'den IŞİD'e verdikleri destekle ilgili suçlarla suçlanan toplam 39 Amerikan vatandaşının geri getirildiğini bunlardan 24'ünün çocuk olduğu ifade edildi.

Adalet Bakanlığı yetkilileri daha önce, geri gönderilen yetişkinlerden ikisinin, aileleri onları IŞİD'e katılmaya götürdüklerinde reşit olmadıkları için suçlanmadığını söyledi.