ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı: "RTÜK'ün, Türkiye'de ifade özgürlüğü ve medya özgürlüğü üzerindeki hükümet kontrolünü daha da arttırarak VOA Türkçe ve DW'nin web sitelerine erişimi engelleme kararından dolayı üzgünüz. Özgür basın, güçlü bir demokrasi için şarttır."

İKİ WEB SİTESİNE SANSÜR

Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun talebi üzerine, Deutsche Welle ve Amerika'nın Sesi haber sitelerine Ankara 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 30 Haziran akşamı erişim engeli getirilmişti.

Lisans başvurusu yapmayan Deutsche Welle Türkçe ve Amerika'nın Sesi'nin (Voice of America) erişimi RTÜK Başkanlığı'nın istemi üzerine Ankara Sulh Ceza Hakimliği tarafından engellendi.

"SANSÜR İHTİMALİNİ DOĞURUYOR"

RTÜK, Türkiye'de çevrimiçi faaliyet göstermek için gerekli olan izne başvurmaları için Alman haber kuruluşu Deutsche Welle ve ABD merkezli Voice of America'ya 72 saat süre tanımış, her iki kuruluş da lisans için başvuru yapmayacaklarını duyurmuştu.

Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg, "(Bu adım) Türk yetkililere silinmesini talep ettikleri haberin silinmemesi durumunda tek bir haber nedeniyle tüm hizmetleri durdurma yetkisini tanıyor. Bu da sansür ihtimalini doğuruyor" demişti.

Voice of America'dan yapılan basın açıklamasında da, "Voice of America, düzenleyici kurumların sansür ve haber kaldırma taleplerine göre hareket edemez ve böyle bir sansüre tabi tutulmayı kabul edemez" ifadesi yer almıştı.

RTÜK, Euronews'ün başvurusu üzerine hakkındaki "internet yayın lisansı alma" şartını kaldırmıştı. Karar, Euronews'ün yayın lisansı almasını zorunlu kıldığı iddia edilen içerikleri sitesinden temizlediği gerekçesiyle alınmıştı.