İsrail ile AB arasındaki enerji ve gıda güvenliği alanlarındaki iş birliğinin artırılmasının kritik olduğunu belirten Von der Leyen, AB'nin Rusya'dan fosil enerji alımını azaltma ve enerji kaynaklarını çeşitlendirme kararı aldığını aktardı.

Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı, Avrupa'ya doğalgaz tedarikini artırmak için 15 Haziran Çarşamba günü Avrupa Birliği, Mısır ve İsrail arasında enerji mutabakat muhtırası anlaşması imzalanacağını duyurdu.

İsrail'den Mısır'a doğalgaz boru hattı kurulacağını ve Mısır'da sıvılaştırılan doğalgazın Avrupa'ya ulaştırılacağını kaydeden Von der Leyen, bunun yanı sıra çevre dostu yeşil enerji üzerinde ortak çalışma yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

İSRAİL'İN PLANLARI ARASINDA

İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail'in gelecek yıllarda yeni üretim ve işleme sahalarıyla doğalgaz üretim kapasitesini iki katına, yaklaşık 40 milyar metreküpe çıkarmaya hazırlandığı belirtiliyor.

İsrail Enerji Bakanı, mayıs ayında düzenlediği bir basın toplantısında, "ülkesinin Avrupa'nın gaz tedarikini çeşitlendirmeye katkı sağlamaya hazırlandığını ve küresel enerji krizinin İsrail için bir fırsat doğurduğunu" söylemişti.