Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK Basın-İş) ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Derneği (MKG), Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin 7 gazeteci hakkındaki hapis cezalarını onamasına tepki gösterdi. Kuruluşlar, sosyal medya platformu X üzerinden yaptıkları yazılı açıklamalarda kararı "basın özgürlüğüne ve hakikate saldırı" olarak değerlendirdi.

CEZALARIN ONANMASINA TEPKİ

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi, 11 gazetecinin yargılandığı dosyada Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Diren Yurtsever, Selman Güzelyüz, Emrullah Acar, Zemo Ağgöz, JINNEWS Haber Müdürü Öznur Değer ve gazeteciler Deniz Nazlım ile Hakan Yalçın hakkındaki 6 yıl 3 ay hapis cezasını onadı. DİSK Basın-İş ve MKG, bu karara ilişkin ortak tepki açıklaması yayımladı.

"SİYASALLAŞAN YARGININ SOPASI"

DİSK Basın-İş ve MKG'nin açıklamasında, "Bu karar, siyasallaşan yargının basın özgürlüğüne dönük saldırılarının bir yenisi olurken; aynı zamanda hakikate dönük saldırının da bir göstergesidir" ifadeleri kullanıldı. Açıklamada, "Ülkemizde gazetecilik, siyasallaşan yargının sopası ile engellenmek isteniyor. Gazetecilere verilen bu cezaları da, basın özgürlüğüne dönük bu saldırıları da kabul etmiyoruz!" denildi. MKG ise kararı "yargı eliyle yürütülen politik bir sindirme operasyonu" olarak nitelendirerek, "Hakikati açığa çıkaran gazeteciler cezalandırılıyor" ifadesine yer verdi. Her iki kuruluş da basın özgürlüğü için mücadele edeceklerini ve gazetecilerin yanında olduklarını belirtti. (MA)