Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son beş yılda 685 bin 257 öğrencinin üniversiteden kaydını sildirdiğini açıkladı. Tekin’in yanıtını değerlendiren CHP’li Aliye Timisi Ersever, “Bakanlığın paylaştığı veriler kısıtlı da olsa, barınma krizinin yüzbinlerce üniversite öğrencisinin örgün eğitim hayatını sonlandıracak düzeye ulaştığını görüyoruz” dedi.

T24’ün haberine göre, CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, yükseköğretimle ilgili sorunların saptanması amacıyla, son yıllarda kayıt sildiren üniversite öğrencilerinin durumuna ilişkin TBMM’ye yazılı soru önergesi sundu.

Ersever’in önergesini yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son beş yılda 685 bin 257 öğrencinin üniversiteden kayıt sildirdiğini, bu öğrencilerden 409 bin 788’inin de yeniden bir yükseköğretim programına kayıp yaptırdığını açıkladı. Ancak Tekin, hangi yıl kaç kayıt sildirildiği sorusunu yanıtlamazken, yeniden kayıt yaptıran öğrencilerden kaçının Açıköğretim Fakültesi’ne kayıt olduğu bilgisini de paylaşmadı.

“YANIT SADECE BİRKAÇ RAKAMDAN İBARET”

Bakan Tekin’in, birçok soruyu yanıtsız bıraktığını öne süren Ersever, şu değerlendirmelerde bulundu: “Eğitim siyaset üstü görülmesi gereken bir alandır. Özellikle üniversite eğitimi, bir ülkede bilimsel ilerlemenin ve ekonomik kalkınmanın temelidir. Üniversite eğitimi öğrenciler için yıllarca süren emek, geleceğe ilişkin umutları ifade eder, aileler içinse çocuklarının geleceği, edinilecek bir meslek ve bunun için yıllarca katlanılan yüksel maliyet demektir.

Yükseköğretimle ilgili sorunları saptamak çözümüne katkı vermek amacıyla Milli Eğitim Bakanlığına bir soru önergesi verdik. Önerge ile 2018-2023 yılları arasında diğer bir ifade ile 5 eğitim öğretim döneminde; üniversite ilişiğini kesen ya da kayıt donduran öğrenci sayısı, bu öğrencilerin devam ettikleri okul türleri ve cinsiyete ilişkin dağılımlarına yönelik bilgi istedik. 15 Haziran 2023 tarihli soru önergemize Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen yanıtın ayrıntıdan uzak ve sadece birkaç rakamdan ibaret olduğunu gördük.

Bakanlığın yanıtına göre 2018-2023 yılları arasında 685 bin 257 öğrenci üniversiteden kaydını sildirmiştir. 14 bin 795 öğrenci ise kaydını dondurmuştur. Yani 700 bin 52 öğrencinin üniversite eğitimini sonlandırmıştır.

“KAÇININ AÇIKÖĞRETİM KAYDI YAPTIĞI BİLGİSİ YOK”

Bakanlık bu vahim tabloyu hafifletmek amacıyla olsa gerek kayıt sildiren 409 bin 788 öğrencinin yeniden bir yükseköğretim programına kayıt yaptırdığı bilgisini paylaşmak gereği duymuştur. Bu kişilerin kaçının ise açıköğretim kaydı yaptırdığı bilgisini de paylaşmamıştır. Bilindiği üzere, barınma, beslenme ve eğitim giderleri özellikle yaşadıkları kentin dışında bir üniversiteye kayıt yaptıran öğrenciler için katlanılamaz bir maliyet oluşturmaktadır. Eğitim giderleri aile bütçelerini aşmakta binlerce öğrenci imkânsızlık nedeniyle eğitimine ara vermek zorunda kalmaktadır.

“MADDİ ZORLUKLAR, AÇIKÖĞRETİME YÖNLENDİRİYOR”

Bakanlığın yeterli veri paylaşmaması nedeniyle sadece eldeki rakamlarla yorum yapıyoruz. Bizim bu konudaki öngörümüz örgün eğitimde okumakta olan öğrencilerin maddi zorluklar nedeniyle eğitimlerine açıköğretim fakültelerinde devam ettiği yönündedir. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecektir. Yeni soru önergeleri ile daha ayrıntılı bilgiler istemeye devam edeceğiz. İşsizlik kadar akademik eğitimine devam edemeyen gençler, ülkemizin önemli ve can yakıcı sorunudur. Türkiye’nin acilen yükseköğretim ve işgücü planlamasına ihtiyacı vardır.“