4 Aralık Dünya Madenciler gününde Türkiye’de bu yıl da tablo değişmedi. Türkiye madenci ölümünde Avrupa ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. 

Son olarak Siirt’te Cengiz Holding’e ait Eti Bakır maden şirketine ait ocakta üç madencinin yaşamını yitirmesi hafızalardaki yerine koruyor. 

İSİG: YILIN İLK 9 AYINDA EN AZ 36 MADENCİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi raporuna göre yılın ilk dokuz ayında en az 36 madenci iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2022 yılında ise madenlerde en az 105 işçi yaşamını yitirdi. Buna göre ortalama 3 günde 1 madenci yaşamını yitirdi. 

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre ise, 2021 yılında maden ve madencilik sektöründe toplam 16 bin 995 iş kazası gerçekleşti. En çok kaza 11 bin 104 ile kömür ve linyit madenlerinde meydana geldi. 

AKP'Lİ YILLARDA ARTTI

Türkiye'de hem ağır çalışma koşulları hem de denetimsizlik nedeniyle yerin metrelerce altında geçimini sağlamaya çalışan madenciler her an ölümle burun buruna. 

Veriler AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana yaşanan madenci ölümlerinin hızla arttığını ortaya koyuyor. Verilere göre, AKP'li yıllarda en az 2 bin 42 maden işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 

TÜRKİYE'DE ÖLÜM ORANLARI AB ÜLKELERİNİN 2 KATI 

Cumhuriyet'ten Rıfat Kırcı'nın derlediği verilere göre, Türkiye’de madencilik sektöründe 27 Avrupa ülkesinin toplamından daha fazla ölümlü iş kazası gerçekleşiyor. Buna göre Avrupa Birliği’nde (AB) 2017 yılında 43 madenci yaşamını yitirdi. Türkiye’de aynı yıl 87 madenci ölümü gerçekleşti. Eurostat’ın son olarak paylaştığı 2020 verilerinde AB ülkelerinde 48 olan madenci ölümü Türkiye’de 66 olarak gerçekleşti. 

MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI: KUTLAMALAR ANMAYA DÖNDÜ

TMMOB Maden Mühendisleri Odası, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle yaşanan maden faciları ve işçi ölümlerine dikkat çeken bir açıklama yaptı. 

Geçtiğimiz yıl 14 Ekim’de Amasra Taşkömürü İşletmesi Müessesine (ATİM) ait maden ocağında meydana gelen grizu patlaması nedeniyle madenciler gününün kutlanmadığı belirtilen açıklamada, “Dünya madenciler günümüzü bu yıl da 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız ve on binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği deprem ve 23 Kasım tarihinde Siirt’te meydana gelen kazada iki meslektaşımız ile bir maden işçisinin hayatını kaybetmesi nedeniyle halaylarla türkülerle kutlayamıyoruz” denildi.