Haber: Fatoş Erdoğan

24 Nisan Anma Platformu'nun bugün Kadıköy Süreyya Operası önünde yapmak istediği "Soykırım açıklaması" İstanbul Valiliği tarafından yasaklandı.

24 Nisan Anma Platformu İHD İstanbul Şubesi'nde yaptığı basın açıklamasında  "Irkçı toplantı ve gösterilerin serbest olduğu koşullarda 1915’te kaybettiklerimizi saygıyla ve sükunetle andığımız bu etkinliğin yasaklanması kabul edilemez" dedi.

1915 ve sonrasında hayatını kaybeden Ermeniler için anma toplantıları gerçekleştiren “24 Nisan Anma Platformu” bu yıl için Kadıköy’de bir anma planladı. Platform, 24 Nisan Pazartesi günü saat 19.15’te Kadıköy Süreyya Operası önünde bir anma gerçekleştirmek için İstanbul Valiliği’ne başvurdu. Ancak İstanbul Valiliği, anmayı yasakladı. Valiliğin yasak kararı sonrasında kararı gözden geçirme çağrısı yapan 24 Nisan Anma Platformu'na bugüne kadar cevap verilmedi. 

İHD İstanbul Şubesi'nde basın açıklaması düzenleyen 24 Nisan Anma Platformu adına açıklamayı Yıldız Önen yaptı.

Önen yasaklama kararı sonrasında yaptıkları yazılı açıklamayı okudu, "Anmanın yasaklanmasını kınıyoruz" ifadelerini kullandı

Açıklama şu şekilde:

 "2010 yılından beri düzenlediğimiz, salgın süresince iki yıl arka arkaya online bir şekilde gerçekleştirdiğimiz 24 Nisan anması, geçen sene olduğu gibi bu yıl da İstanbul Valiliği tarafından “düzenlenmesi uygun görülmemiştir” ibaresiyle yasaklandı.

2010 yılından beri, çeşitli güçler tarafından hedef gösterilen, provoke edilmeye çalışılan 24 Nisan anmaları hiçbir sorun yaşanmadan, hep düzenleyenlerin hedeflediği gibi gerçekleşmiştir.

Geçen sene olduğu gibi bu sene de anmamızın yasaklanmasının hiçbir makul gerekçesi yoktur.

1915’te katledilenleri nefretle anan çevrelerin, 1915’te öldürülen, topyekun katledilen Ermenilerin ve Süryanilerin torunlarını bugün yine hedef gösterenlerin, soykırım inkarcılarının, azınlık bırakılan halkları ırkçı nefret söylemiyle düşmanlaştırmaya devam edenlerin ellerini kollarını sallayarak dolaştığı, ırkçı toplantı ve gösterilerin serbest olduğu koşullarda 1915’te kaybettiklerimizi saygıyla ve sükunetle andığımız bu etkinliğin yasaklanması kabul edilemez.

1915’le yüzleşme bugün demokrasi, eşitlik, kardeşçe bir arada yaşamın sağlam temellerde inşa edilmesi için atılması gereken zorunlu bir adımdır. 

Bu yüzleşme yaşanmadan hiçbir demokratik hamle kalıcı, hiçbir toplumsal ilişki eşitlikçi olamaz.

Valilik anma etkinliğimizi yasaklayarak demokratikleşme dinamiklerine karşı olduğunu açıkça göstermiştir.

Bizler valiliği bu kararından vazgeçmeye çağırıyoruz."