Erdoğan açıklamasının devamında: 5 bin 752 vatandaşımız ise yaralı olarak kurtulmayı başardı” dedi. Erdoğan ayrıca, “Özellikle sosyal medya üzerinden yalan ve asılsız haberler yaymak suretiyle milletimizi kışkırtan kaos tüccarlarına karşı müsamahasız davranıyoruz” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, deprem bölgesi Şanlıurfa’da vatandaşlarla bir araya geldi, arama kurtarma çalışmalarını inceledi. Erdoğan, burada şöyle konuştu:

“Şu ana kadarki tespitlere göre 21 bin 848 vatandaşımızın hayatını kaybettiği bu depremlerde 80 bin 104 insanımız da yaralı olarak kurtuldu. Şanlıurfa’da ise 19’u tamamen yıkık olmak üzere oturulamaz hâle gelen 164 binada diğer şehirlerden yaralı olarak gelenlerle beraber 335 vatandaşımız maalesef şehadete yürüdü. 5 bin 752 vatandaşımız ise yaralı olarak kurtulmayı başardı. Hayatını kaybeden her bir kardeşime Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı, yararlılara acil şifalar diliyorum. Asrın felaketi olarak tarif edilen bu büyük deprem, toplamda 13,5 milyon insanımızın yaşadığı 500 kilometrelik bir alanda yıkım etkisi yapmıştır. Böylesine geniş bir alanda ve bu kadar çok nüfusu etkileyen bir deprem dünyada eşine az rastlanır bir felakettir. Dünyanın önde gelen deprem uzmanların bile dehşete düşüren bu felaketin derin izlerini yıkım yaşayan illerimizde tüm çıplaklığıyla görmek mümkündür. Bu felaketin yıkım etkisinin, Cumhuriyet dönemindeki 1939 Erzincan ve 1999 Marmara depremlerinden bile kat be kat fazla olduğu ortadadır.

Şanlıurfa’da Perşembe günü itibari ile arama kurtarma çalışmalarını tamamladık. Enkaz kaldırma ve hasar tespit faaliyetlerimizi de kısa sürede sonuçlandırarak yeniden inşa ve ihya çalışmalarımıza başlayacağız.

“HALİHAZIRDA YURTLARIMIZDA, UYGULAMA OTELLERİNDE VE ÖĞRETMEN EVLERİNDE 460 BİN VATANDAŞIMIZ BARINIYOR”

Halihazırda, sadece MEB’e bağlı okullarımızda, yurtlarımızda, uygulama otellerinde ve öğretmen evlerinde 460 bin vatandaşımız barınıyor. Geçici barınma merkezlerimizde 1 milyon 100 bin kişi var. Ev sahibi ve kiracıların tamamını kapsayacak şekilde 5 bin lira ile 2 bin lira arasında değişen kira destek programı oluşturduk. Evleri yıkılan veya oturulamayacak hâle gelen vatandaşlarımızın acil ihtiyaçları ve taşınmaları için hane başına 15 bin lira ödemede bulunacağız. Depremzedelerin barınma sorunlarını hızla çözmelerine yardımcı olacak her türlü tedbiri alıyoruz.

“SOSYAL MEDYA ÜZERİNDEN YALAN VE ASILSIZ HABERLER YAYMAK SURETİYLE MİLLETİMİZİ KIŞKIRTAN KAOS TÜCCARLARINA KARŞI MÜSAMAHASIZ DAVRANIYORUZ”

Güvenlik güçlerimize evlere ve işyerlerine dadanan yağmacılara, Ticaret Bakanlığımıza temel ihtiyaç maddelerinin fiyatlarını arttıran fırsatçılara asla göz açtırmamaları talimatını verdim. Aynı şekilde, özellikle sosyal medya üzerinden yalan ve asılsız haberler yaymak suretiyle milletimizi kışkırtan kaos tüccarlarına karşı müsamahasız davranıyoruz.”