HABER: ESRA TOKAT

İstanbul’da iki lise öğrencisi sabah saatlerinde evlerinde bulunamayınca okullarına yapılan baskınla gözaltına alındı. Öğrencilerin gözaltına alınma gerekçesi ise bu yıl İstanbul'da düzenlenen 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'nde attıkları sloganlar ile “Cumhurbaşkanına hakaret” ettikleri iddiası oldu. 

EVDE BULAMAYINCA OKULA GİTTİLER

Lise öğrencilerinin avukatı Ayşe Özdemir, konuya ilişkin dokuz8HABER'e konuştu. Avukat Özdemir, "Bu yıl İstanbul'da düzenlenen 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü'ne katıldıkları için iki lise öğrencisi hakkında soruşturma düzenlenmiş. Soruşturma kapsamında daha önce ifadesi alınan pek çok yetişkin var ancak burada önce çocukların evine gidilmiş. Ardından çocukların okulda olduklarını öğrenince polisler okula gitmiş. Sonrasında ise okul müdürü de çocukları dersteyken sınıftan alıp polislere teslim etmiş. Dosyada yakalama ya da gözaltı kararı olmamasına rağmen hukuka aykırı bir şekilde, sözde savcının 'Çocukları yakalayıp getirin' demesi üzerine polisler harekete geçmiş" dedi. Av. Özdemir  lise öğrencilerinin çocuk şubeye götürülerek ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakıldıkları bilgisini verdi.

"TAYYİP KAÇ KAÇ KADINLAR GELİYOR" SLOGANI GÖZALTI GEREKÇELERİNDEN

Dosyadaki suçlamalara de değinen Avukat Özdemir, "Tayyip Kaç Kaç kadınlar geliyor', 'Zıpla, Zıpla, Zıplamayan Tayyiptir' sloganları atarak öğrencilerin Cumhurbaşkanına hakaret ettikleri iddia ediliyor."

"ÇOCUKLAR HEDEF GÖSTERİLDİ"

18 yaşından küçük henüz reşit olmayan iki öğrencinin bu şekilde gözaltına alınmasının hukuksuz olduğunun altını çizen Av. Özdemir, "Hem öğretmenlerinin hem de arkadaşlarının gözleri önünde ifşa edilip, hedef göstermeye varacak şekilde bir uygulamada bulunmuşlar. Oysa aileler aranarak çocukların  ifadesi alınabilirdi. Ayrıca çocuklar bu uygulama ile eğitim haklarından da mahrum ediliyorlar" değerlendirmesinde bulundu.