10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yapılan araştırmaya göre, gazetecilerin yüzde 40'tan fazlası asgari ücret ve altında maaş alıyor, yüzde 57'si yasal çalışma süresinin üzerinde çalıştırılıyor, aktif medyada 10 gazeteciden biri sigortasız.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, "Bugün, Çalışan Gazeteciler Günü'nde meslektaşlarımız hem çalışma şartları hem ifade özgürlüğü anlamında Orta Çağ hukukuna mahkûm edilmiş durumdadır" dedi.

Bilgin, gazeteciler arasında yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Araştırmaya göre, gazetecilerin yüzde 40,6'sının asgari ücret ve altında geliri olduğu, yüzde 79'unun 20 bin Türk lirasına kadar maaş aldığı ortaya çıktı. Buna karşılık gazetecilerin yüzde 57'sinin yasal çalışma süresinin üzerinde çalıştırıldığı, yüzde 17'sinin ise 13 saat ve üzerinde mesai yaptığı tespit edildi. Gazeteciler Cemiyeti, bu ağır koşullara rağmen bir medya kuruluşunda çalıştığını belirten gazetecilerin yüzde 11'inin sigortasının Basın İş Kanunu çerçevesinde yapılmadığını bildirdi.

Bilgin, bu tablonun altında nitelikli ve bağımsız habercilik beklemenin imkansız olduğunu belirterek, tüm gazetecileri örgütlenmeye ve dayanışmaya çağırdı.

Gazze'deki gazetecilere de dikkat çeken Bilgin, İsrail'in gazetecileri hedef seçerek öldürmesini savaş suçu olarak niteledi.

Gazeteciler Cemiyeti, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Anıtkabir'de bir anma töreni düzenleyecek.

G Dd0R0R X0 A E O Y4