Türkiye’de 30 binden fazla kişinin vefat ettiği 80 binden fazla kişinin de yaralandığı deprem felaketi sebebiyle iktidar, eğitim ve öğretime ara verdi. Milli Eğitim Bakanı (MEB) Mahmut Özer, eğitim öğretim süreçlerine ilişkin açıklamada bulundu.

Depremden etkilenen 10 ilde gelinen nokta hakkında konuşan Bakan Özer, söz konusu illerde Bakanlığın 20 bin 868 binasının bulunduğunu, bunlardan 24’ünün yıkıldığını ve 83’ünün de ağır hasarlı olduğunu belirtti.

“1 MART’TA BAŞLAYACAĞIIMIZI AÇIKLAMADIK”
Özer, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla birlikte bu hafta içinde tüm okul binalarımızın hasar tespit raporunu çıkaracağız. Şubat ayının sonuna kadar bu süreci tamamlamayı planlıyoruz. Dolayısıyla 10 ildeki eğitim öğretime 1 Mart’a kadar ara verdiğimizi açıkladık. 1 Mart’ta başlayacağını açıklamadık, belki 1 Mart’ta bu 10 ilin bazılarında eğitim öğretime başlayamayacağız.” dedi.

Özer şöyle devam etti:

Ama bizim Bakanlık olarak hedefimiz sanki 1 Mart’ta başlayacakmış gibi tüm önlemlerimizi, tüm çalışmalarımızı, tüm planlamalarımızı nihayetlendirebilmek. Burada da biz Bakanlık olarak il bazlı bir değerlendirme yapmayacağız. İlçe bazlı ve okul bazlı değerlendirme yapacağız. 1 Mart’a kadar tüm eksikliklerimizi tamamlamayı ve 1 Mart’a kalmadan 10 ildeki eğitim öğretim sürecinin nasıl devam edeceğiyle ilgili ilave açıklamaları yapacağız.

HASAR TESPİT RAPORU ALINACAK
Bakanlığın hasar gören binalarının oranının genele göre oldukça düşük olduğunu bildiren Bakan Özer, bununla beraber eğitim öğretime başlamadan önce tüm okulların sağlam da olsa az hasarlı da olsa tüm okulların hasar tespit raporunun alınmadan eğitimin başlatılmayacağını vurguladı. Özer, “Bizim amacımız ne olursa olsun eğitim öğretimi başlatmak değil, çocuklarımızın güvenli ortamda eğitim öğretime başlamalarını sağlamak. İnanıyorum ki bir hafta içinde tüm bu süreçleri tamamlamış olacağız ve alacağımız kararları da tüm illerimizle paylaşacağız.” diye konuştu.

LGS TARİHİ
Liseye geçiş ile ilgili sınavlara ilişkin bir tarih açıklanmadığını dile getiren Bakan Özer, koşulların iyileşmesi durumuna göre sınav tarihinin belirleneceğini bildirdi. Özer, YGS ve YKS sınavıyla ilgili açıklama yaptığını anımsatarak “LGS sınavının kapsamı biliyorsunuz 8. sınıf müfredatından oluşuyor. Biz LGS sınavını sadece 8. sınıfın birinci dönemi konularıyla sınırlı tuttuk. YKS’de de 12. sınıfın ikinci dönemini kapsam dışına aldık. Dolayısıyla tüm öğrencilerimizi ve buradaki öğrencilerimizi düşünecek şekilde mekanizmalarımızı üretiyoruz.” diye konuştu.