OHAL kapsamında çıkarılan kararname ile yargı alanındaki dava açma, icra takibi, başvuru, şikâyet, itiraz gibi süreler, 6 Şubat'tan itibaren 6 Nisan 2023'e kadar durduruldu.

Olağanüstü Hal Kapsamında Yargı Alanında Alınan Tedbirlere İlişkin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, bugün; Resmî Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlandı.

8 Şubat 2023 tarihinde, depremden etkilenen 10 ilde, 3 ay süreyle OHAL ilan edilmişti. Bugün yayınlanan kararnamede, OHAL ilan edilen illerde, yargı alanında hak kayıplarının önlenmesi amacıyla alınacak tedbir düzenlendi.

Buna göre;

. Dava açma, icra takibi başlatma, şikâyet, ihtar, zamanaşımı süreleri, hak düşürücü süreler ve zorunlu idari başvuru süreleri; 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 6 Nisan 2023 tarihine kadar durduruldu.

. İcra ve İflas Kanunu’nda belirtiler süreler; 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 6 Nisan 2023 tarihine kadar durduruldu.

. Nafaka alacaklarına ilişkin icra takipleri hariç olmak üzere tüm icra ve iflas takipleri, ihtiyati haciz kararlarının icra ve infazına ilişkin işlemler; 6 Şubat 2023 tarihinden itibaren 6 Nisan 2023 tarihine kadar durduruldu.

Ancak; TBMM ve Cumhurbaşkanı seçimleri bakımından ilgili kanunlarda düzenlenen süreler, söz konusu süre durdurma düzenlemesinin kapsamı dışında bırakıldı.

OHAL ilan edilen illerdeki sulh ceza hakimlikleri veya mahkemelerin verdiği yakalama emri üzerine yakalanan bir kişi, eğer; 24 saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılamazsa sorgusu yakalandığı yerin sulh ceza hakimi veya mahkemesi tarafından yapılabilecek.

OHAL kapsamındaki kararname ile hırsızlık ve yağma suçlarında gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 4 günü geçemeyecek, Cumhuriyet savcısı gözaltı süresini 3 gün uzatabilecek.