Haber: Murat Mutlu / Hatay

Gerçekleştirilen etkinliğe CHP Hatay Milletvekili Adayları Mehmet Güzelmansur, Av. Servet Mullaoğlu, Cemiyet Kışlıoğlu, Filiz Haksöz, Tamer Apiş, CHP Hatay İl Yönetimi, Hatay Tabip Odası, DİSK/Genel-İş KESK, Eğitim-Sen, TİP, TMMOB, Partizan, Halkevleri ve çok sayıda sendika temsilcileri katıldı.

WhatsApp Image 2023-05-02 at 09.48.30 (1)

Defne İlçesi'ne bağlı Şükrü Güçlü Köprüsü üzerinde gerçekleştirilen 1 Mayıs İşçi Bayramı'nın konuşması DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel ve KESK Hatay Şubesi adına Hukuk Sekreteri Mutlu Aymaz tarafından gerçekleştirildi.

1 Mayıs İşçi Bayramı kutlamalarında ilk konuşmasını gerçekleştiren DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel yaptığı konuşmasında, "Yaşanan depremi asrın felaketi olarak tabir edip, yıkımı olağan göstermeye çalışan liyakatsız iktidar tam anlamıyla enkaz altında kalmıştır. Aslında çöken kapitalizmin kendisidir. 6 Şubat'ta ve sonraki 3 gün boyunca gelmeyen arama kurtarma ekipleri, kesilen iletişim kanalları, ölüm ve çaresizliğe terk edildiğimiz günlerin acısı bir ömür kalbimizde derin bir yara olarak kalacaktır. Buradan altını çizerek ilan ediyoruz. UNUTMAK YOK, AFETMEK YOK,HELALLEŞMEK YOK!" dedi.

Başkanlık Rejimine son vermek için alanlarda olduklarını belirten DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, "Başkanlık rejimi boyunca 4 yılda 5 buçuk milyon işsize 3,5 milyon yeni işsiz daha eklendi. Hak aramayı, sendikalı olmayı, grev yapmayı engellediler, üstelik bu yaptıklarıyla övündüler. Güvencesiz çalışmayı her alanda hâkim hale getirdiler. İşimizi, ekmeğimizi iktidarın ve patronların insafına bıraktılar. KHK’lar ile çalışma hakkını gasp ettiler. Anayasa’yı rafa kaldırdılar, mahkeme kararlarını uygulamadılar. Hak, hukuk

tanımadılar. Bizler bir olup karşılarına dikilmeyelim diye her alanda ayrımcılığı kışkırttılar. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiler. Eleştirenin, sorgulayanın, soru soranın, hak, hukuk, adalet isteyenin sesini kısmak için her yolu denediler. Ama yine de başaramadılar. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, kardeşlik, eşit yurttaşlık isteyen, hakları için mücadele eden işçileri, kamu emekçilerini, emeklileri, kadınları, gençleri teslim alamadılar. Ve nihayet gün geldi, devran döndü. Bugün artık bir karar anındayız. Bu

ülkeye, bu halka zararlı olan başkanlık rejimine son vermek için bir aradayız.

Nasıl bir dünya, nasıl bir memleket, nasıl bir gelecek istediğimizi, umutlarımızı, taleplerimizi hep beraber haykırmak için 1 Mayıs meydanlarındayız." dedi.

İktidarın miadını doldurduğunu belirten DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, "İnsanca çalışacağımız, insanca yaşayacağımız yeni bir toplumsal düzen için 1 Mayıs alanlarındayız. Hürriyet en şanlı elbisesiyle meydanları dolduracak ve bizler haykıracağız. Biz belediye işçileri de tüm kamu emekçileri gibi kadro ve ilave tediye taleplerimizi buradan yineliyoruz.

Çocuklarımız için yaşanabilir bir dünya ve ülke,

Nitelikli eğitim ve sağlık hizmeti, gülümseyerek, huzurlu sabahlara uyanacağımız günler,

sınıfsız, sömürüsüz ve şiddetsiz bir yaşam istiyoruz. Bu isteklerimizin gerçekleşmesi için tüm işçilerin dayanışmasını ve birliğini sağlamalıyız.

Bilinsin ki; Sendikamızla, örgütlü gücümüzle BİZ varız. Biz işçiler buradayız 1 Mayıs alanlarındayız.

Diyoruz ki; SABIR TAŞI ÇATLADI!

Diyoruz ki;

Bu adaletsiz düzeni değiştireceğiz. Evet, hep birlikte değiştireceğiz.

Sendikal hak ve özgürlüklerimizi kısıtlamak için her fırsatı değerlendiren,

doğal afeti felakete çeviren, insan yaşamını öncelemeyen bu iktidar miadını doldurmuştur." dedi.

Ülkeye demokrasi ve adaleti işçi emekçilerinin getireceğini söyleyen DİSK/Genel-İş Sendikası Hatay Şube Başkanı Mehmet Emin Doğruel, "Türkiye’de emeğin hakları ve özgürlüğü için demokrasiyi de adaleti de ancak bu ülkenin işçileri, emekçileri getirebilir.

Yurdumun mutlu günleri için; Bizler emekten, demokrasiden, adaletten ve eşitlikten yana bir düzeni mutlaka ama mutlaka kuracağız. 

Bugün buradan, 1 Mayıs alanından taleplerimizi çok daha güçlü bir şekilde haykırıyoruz..

Ve bir kez daha diyoruz ki;

Kentlerimizi tekrar ayağa kaldıracağımız günlere olan özlemle biz hep buradayız ve hep burada olacağız. Yaşasın 1 Mayıs. Yaşasın İşçilerin Birliği. Yaşasın Halkların Kardeşliği." diyerek sözlerini tamamladı.

KESK adına 1 Mayıs konuşmasını gerçekleştiren KESK'e bağlı Eğitim-Sen Hatay Şubesi Hukuk Sekreteri Mutlu Aymaz, "Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günümüz 1 Mayıs Kutlu Olsun. Kapitalizmin kar hırsı, iktidarın rant politikaları nedeniyle sonuçları çok çok ağır olan depremde yaşamlarını yitirenleri saygı ile anıyoruz." dedi.

Depremde kaybedilen her bir canın hesabını soracaklarını belirten Aymaz, "Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar.

Ant olsun ki, yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız!

Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Bizim TOGG’lara karnımız tok! Hiçbir hamasi nutuk, kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez!" dedi.

Snayiden sonra tarımda da dış sermayaye bağımlı hale getirildiklerini belirten Aymaz, "Her şeye zam gelirken artmayan, yerinde sayan tek şey bizim maaşlarımız!

Bereket fışkıran topraklarımızda tarım, çiftçilik, besicilik adım adım bitirildi. Sanayiden sonra tarımda da bu iktidar döneminde dış sermayeye bağımlı hale getirildik. Ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıyayız. Gerçekten de yiğidin kuru soğana muhtaç hale geldiği günlerden geçiyoruz." dedi.

Kürt sorununun çözüme kavuşturulmadığını belirten Aymaz, "Kürt sorununda çözümsüzlük ve imha siyasetiyle kendi bekalarını garantiye almayı hedefliyorlar. Rant ve sömürü düzeni devam etsin istiyorlar. Çıkarlarını korumak için karanlık odaklar, militarist yapılar hep olsun istiyorlar. Aynı amacı güdenler seçime giderken en faşizan, en gerici ittifak çatısı altında birleştiler. Ortak noktaları Kürt sorununda inkâr ve güvenlikçi politikalar, kadın karşıtlığı, gericilik, barışa karşıtlık, demokrasinin ortadan kaldırılışıdır. Bunların bize reva gördüğü Kayyum düzenidir, ihraçlardır, adaletsizliktir, tekçiliktir, militarizmdir, işkencedir, cezaevlerinde insanlık dışı uygulamalardır. Yargı eliyle siyasi gözaltı operasyonlarıdır." dedi.

Ülkeyi karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan iradenin 1 Mayıs iradesi olduğunu söyleyen Aymaz, "Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Gün, şikâyet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek!

Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir." dedi.

Demokrasi ve barışın hakim olduğu bir ülkenin mümkün olduğunu söyleyen Aymaz, "Bizler emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz. Biliyoruz ki, böyle bir dünya ve ülke mümkündür. Emekçiler olarak, işçi sınıfı olarak, kadınlar, gençler olarak özgürlük meşalesini yakıyoruz, yeni bir başlangıç için aydınlığa koşuyoruz. Kapitalist yıkıma, işsizliğe, yoksulluğa karşı birleşeceğiz, bu düzeni değiştireceğiz!

Yaşasın 1 Mayıs!" diyerek sözlerini tamamladı.

Yerel Medya Koordinasyonu