dokuz8HABER’e konuşan Özgürlük ve Dayanışma Partisi’nin (ÖDP) eski Genel Başkanı ve akademisyen Dr. Ufuk Uras, 31 Mart’ta gerçekleşecek yerel seçimlere 1 hafta kala İstanbul’daki DEM Parti seçmenine ilişkin açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da Kürt seçmenin oylarının önemine dikkat çeken Uras, şu değerlendirmeyi yaptı: 

“İstanbul'da seçimlerin başa baş geçtiğini biliyorum, Kürt seçmenin atacağı oylar önemli. Ama burada yekpare oy dağılımı yok. Bir bölümü DEM Parti’ye oy verecek, belli bölümü de CHP’ye kayacak. ‘kent uzlaşısı’ dediğimiz mesele daha çok ilçelerde oluyor ama ana kentte DEM’in alacağı oy oranı büyük ölçüde İstanbul’u kimin alacağını belirleyecek gibi gözüküyor. Kent uzlaşısı için oy kullanmaya giden DEM seçmeni 'büyük şehirde de İmamoğlu kazansın' diyebilir. O yüzden CHP’ye kayacaktır. Ben DEM Parti’den İmamoğlu’na oyların kayacağını bekliyorum ama şimdilik oranını kestiremiyorum. Bu oran yetersiz kalırsa Murat Kurum alır seçimleri, yeterli olursa Ekrem İmamoğlu yeniden kazanır.

Akademisyen Ufuk Uras, 31 Mart seçimlerinde seçmenin sadece belediye başkanı seçmek için oy kullanmayacağını savunarak, “Seçmen bu seçimde sadece yerel seçimler için oy kullanmayacak, önümüzdeki sürecin nasıl şekilleneceği konusunda da muhtemelen tercihleri şekillendirecek. CHP’nin nasıl şekilleneceği meselesi de buna dair güçlü bir katman var seçmen davranışlarında” ifadelerini kullandı. 

Uras, ayrıca seçmen sandıkta oy kullanmaya giderken son yıllarda iktidarın veya Erdoğan’ın Kürtlere yönelik politikalarını ve İmamoğlu’nun belediye başkanı olduktan sonra, eksik olmasına rağmen İSMEK’lerde Kürtçe kurslarının açılması gibi adımların atılması ve Kürtlere yönelik olumlu davranışlarını sergilemesi durumlarını düşünerek oy kullanacağını düşündüğünü söyledi.