Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Türk Tabipleri Birliği (TTB) yönetiminin düşürülmesi talebiyle açtığı davada, Ankara 31. Asliye Hukuk Mahkemesi, sanıkların beyanlarının alınması ve soruşturmanın genişletilmesi için ara karar verdi.

Duruşmaya, görevden alınmaları istenen TTB Merkez Konseyinin üyeleri ile avukatları katıldı.

Hakim, önceki celsede davalı avukatlarının "reddi hakim" talebinde bulunduğunu, bu nedenle dosyanın 32. Asliye Hukuk Mahkemesine gönderildiğini, ilgili mahkemenin de bu talebi reddettiğini bildirdi.

FİNCANCI: DAVANIN AÇILMASI HUKUKA AYKIRI

Söz alan sanık TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, gözaltına alındığı tarihte beyanının alınmadan bu davanın açılmasının hukuka aykırı olduğunu savundu.

Fincancı, "Cumhuriyet Savcılığı tarafından olaya ilişkin beyanımın alınmaması ve henüz gözaltındayken bir soruşturma yürütülmeden açılan davanamenin usul yönünden hukuka aykırılık taşıdığı ortadadır. Bu sebeplerle davanın reddine karar verilmesini talep ediyorum." dedi.

Avukat beyanının ardından ara kararını açıklayan mahkeme, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılarak sanıklar hakkında başka bir soruşturma yürütülüp yürütülmediğinin öğrenilmesine karar verdi.

30 KASIM'A ERTELENDİ

Çankaya İlçe Seçim Kuruluna yazı yazılarak TTB'nin başkanının belirlenmesine ilişkin seçim tutanakları ve merkez konseyi üyelerinin belirlenmesine ilişkin mazbataların istenmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı 30 Kasım'a erteledi.

DURUŞMA ÖNCESİNDE BASIN AÇIKLAMASI

Duruşma öncesinde Dışkapı Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirildi. "Hukuksuzlaştırma ve Anayasasızlaştırmaya Karşı Hukuku, Adaleti ve TTB'yi Savunuyoruz" başlığı taşıyan açıklamayı okuyan TTB 2. Başkanı Dr. Ali İhsan Ökten,"Bizim faaliyetlerimiz ne suçtur ne de amaç dışıdır. Verilecek karar ne olursa olsun hekimlik mesleğinin toplumsal sorumluluğunu yürekten hisseden Türk Tabipleri Birliği dün susmadı, bugün de susmayacaktır" diye konuştu.

Ankara Dışkapı 31. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek olan 6'ncı duruşma öncesi, yapılan açıklamaya çok sayıda ilden tabip odası yöneticileri, SES, TİHV ile KESK yöneticilerinin yanısıra HEDEP'li vekil Gülistan Kılıç Koçyiğit ile Dünya Tabipler Birliği (WMA) Temsilcisi Dr. Marit Halonen Christiansen katıldı.