KCDP, tarafından hazırlanan Yargıda Cinsiyetçilik Raporu açıklandı. Raporda, takip edilen 52 dava üzerinden bilgiler verilirken, yargı tarafından verilen kararların cezasızlığa neden olduğu vurgulandı.
[mks_dropcap style="letter" size="52" bg_color="#ffffff" txt_color="#000000"]K[/mks_dropcap]adın Cinayetlerini Durduracağız Platformu (KCDP), 2017 Mayıs ve Ekim ayları arasında takip ettikleri 52 davanın bilgileri üzerinden hazırladığı “Yargıda Cinsiyetçilik Raporu”nu açıkladı. Raporda, KCDP’nin 1 davaya müdahil olduğu belirtilirken, 52 dava, 96 duruşma takip edildiği kaydedildi. Davalar içerisinde 24’ünün sonuçlandığının belirtildiği raporda, bunlardan 14’ünde indirim uygulanmadığı, 9 davada indirim kararı verildiği ve 1 davanın ise şiddet gördüğü kocasını özsavunma kullanarak öldürmek zorunda kalan kadının tahliyesiyle sonuçlandığı ifade edildi.   RAPORUN KAPSAMI   Raporun kapsamını cinayet, şiddet ve halkı kin ve nefrete sürükleme, cinsel saldırı, çocuk istismarı, darp, şiddet, yaralama, öldürmeye teşebbüs, kendini savunamayacak kişiye cinsel saldırı, taciz, ölüme sebebiyet, silahlı yaralama, ileti ile tehdit ve hakaret davası, meşru müdafaa davalarının raporun kapsamını belirlediği belirtildi. 1 davada koruma kararı olmasına rağmen kadınların zarar gördüğü, 5 davada ise kadınların boşanma/ayrılık/reddetme taleplerinin bahane edilerek zarar gördüğü kaydedildi.   ULUSLARARASI HUKUK YARGI SÜRECİNDE   Raporda, kadın örgütlerinin duruşma takip etmesi ve davaya müdahil olarak katılmasının yargı sürecini kadınların lehine etkilediği ve hukuki kazanımlar sağladığı ifade edildi. Kadınların adalet mücadelesiyle, cezasızlığa neden olan indirimlerin önlendiği birçok dava kararının olduğuna yer verilen raporda, “CEDAW ve İstanbul Sözleşmesi’ne(Madde55/2) göre tüm davalarda kabul olması gereken katılım talebi sadece 1 davada kabul edilmiş ancak tüm davalarda İstanbul Sözleşmesi’ne atıfla dilekçe verilerek uluslararası hukukun yargı sürecine girmesi sağlanmıştır” denildi.   ‘HAKSIZ TAHRİK’ VE ‘İYİ HAL İNDİRİMİ’ CEZASIZLIĞA NEDEN OLUYOR   Raporda yer alan analizler ise şu şekilde:  
  • Ayşegül Terzi’nin davasında “İslam Hukukuna göre davrandım” diye savunma yapan sanık Abdullah Çakıroğlu’na indirim uygulanmaması kıyafeti bahane edilerek saldırıya uğrayan kadınlar için emsal bir karar oldu. Yine şiddet gördüğü kocasını öldürmek zorunda kalan Sevinç Akkaya’nın tahliye edilmesi, Özgecan Aslan’ın davasında Yargıtay'ın 'nitelikli cinsel saldırı yoktur' diyerek verdiği kararın mahkeme tarafından bozulması emsal teşkil eden davalar arasında yer alıyor.
 
  • Yargıtay Başsavcılığı, Ankara’da, evlenme teklifini reddeden Hatice Kaçmaz’ı öldüren Orhan Munis’in yargılandığı davada, yerel mahkemenin Kaçmaz’ı 15 yerinden bıçaklayarak öldüren Munis’in eyleminin “tasarlayarak öldürme” sayılmamasına yönelik kararın bozulmasını istedi.
 
  • İndirim uygulanan davalarda ise en sık tekrarlanan cezasızlık gerekçelerini yine “haksız tahrik” ve “iyi hal indirimi” oluşturmakta olup, suçunu itiraf edene indirim uygulanabilmektedir.
 
  • İndirim uygulamanın bir başka yolu, ceza artırımına gidilmesi gerekli hallerde (eziyet ederek öldürme, kötü muamele, sanıktan daha önce şikayetçi olunması, kadının koruma başvurusu olması, güç/imtiyaz ilişkisinin kötüye kullanılması vb) gerekli üst sınırdan cezanın verilmemesidir.
 
  • Duruşmalarda rastlanan bu sonuçlar, Platformun TCK ve Ceza İnfaz Kanunu için önerdiği ve halen Meclis’te beklemekte olan - indirimler, ayrımcılık ve nefret suçları ve bu suçların infazıyla ilgili Madde Tekliflerinin geçerliliğini bir kez daha göstermiştir.