BELGİZAR ABİRİ ŞİMŞEK

1 Mayıs İşçi Bayramı, Malatya’da kutlandı. Önceki yıllara göre katılımın az olduğu kentte, geniş güvenlik önlemleri alındı.

Abdullah Gül Parkı’nda yapılan 1 Mayıs kutlaması Malatya Emek ve Dayanışma Platformu, KESK, siyasi parti temsilcileri, STK ve vatandaşlar katıldı. 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın açılış konuşmasını yapan KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Malatya Şube Sekreteri Hüseyin İspir, 14 Mayıs seçimleri öncesinde iktidara aday tüm siyasi partilere emekçilerin taleplerini iletti.

İspir, 6 Şubat depremlerinde ağır yara alan Malatya’da yıkımın görünenden çok daha büyük olduğunu ve hükümetin yetersiz kaldığını kaydederek, şöyle devam etti:

“Doğal bir felaketin insan eliyle son birkaç yüzyılın en büyük trajedilerinden birine dönüşmesine neden olanlar göstermelik açıklamalarla, birkaç tutuklamayla kendilerini işin içinden sıyıramayacaklar. Ant olsun ki yaşamını yitiren her bir canlının, denetimsizliğin, rant, politikalarının yol açtığı yıkımların er ya da geç hesabını soracağız. Her gün yaptıkları sahte açılış törenleriyle, doğalgaz aldatmacasıyla, savaş silahlarını sahneledikleri gösterileriyle bizlere depremin acısını unutturamazlar. Bizim karnımız TOGG’lara tok. Hiçbir hamasi nutuk kamusal hizmetlerin çöktüğü gerçeğini gizlemeye yetmez.

Sabrımız tükendi. Artık böyle gitmez dedik, gerçekten de gitmiyor. Eşitlik,  özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için yeter artık diyoruz! Gün şikayet etme günü değil. Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, aleviler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler yırtıp atacağız.”

photo_5947214212768054088_x

YILDIZ: DEVLET AĞIR HASARLI

CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız ise hükümeti ‘ağır hasarlı’ olarak nitelendirdi. 6 Şubat depreminde hükümetin her alanda yetersiz kaldığını kaydeden Yıldız, “Evlerimiz, orta hasarlı mı, ağır hasarlı mı yoksa yıkılıcak mı bilmiyoruz. Depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen hiçbir şey bilmezken devletin ağır hasarlı olduğunu gördük. AFAD’ın ve Kızılay’ın enkaz altında kaldığını gördük. 20 yıldan fazla süredir devlet kadrolarının liyakatsizlerle dolduğunu gördük. 1 Mayıs’ta söylemek isterim ki 14 Mayıs sonrasında birlik ve dayanışma ile insanca, hakça düzeni hep beraber kuracağız” dedi.

ULUTAŞ: 15 MAYIS SABAHINDA GÜNEŞLİ GÜNLERE UYANACAĞIZ

Pir Sultan Abdal Derneği Malatya Şube Başkanı Latife Ulutaş ise konuşmasında enkazlarda bilerek bırakılan canların olduğunu söyleyerek, “AFAD’ın, devletin orada olmadığını hep birlikte gördük. Bizler depremin ilk gününden beri alanlarda, elimizden geleni yaptık. 3 aydır yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz, bunu 14 Mayıs’tan sonra da yapacağız. Daha doğrusu 14 Mayıs sonrası kadın cinayetlerini üstünü kapatan, teşvik eden işçilerin, emekçilerin, yoksulların hakkını tanımayan, gençlerimizi umutsuzluğa sevk eden bu anlayışa dur diyeceğiz. 15 Mayıs sabahında güneşli günlere uyanacağımıza inanıyorum. Yeter ki, biz bir olalım, bu dayanışmayı hep birlikte yürütelim. Bu ülkede farklı inançların, farklı diller, farklı dillerin yönetemeyeceği söyleniyor. Oysa ki bu ülkede farklı inançlar, çok daha demokratik, barışçıl, insancıl yönetecekler” açıklamasında bulundu.