Terör örgütü IŞİD’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te gerçekleştirilen eylemler gerekçesiyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 24’ü tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobanê Davasının bugünkü duruşması Sincan 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mahkeme heyeti, Mesut Bağcık, Bircan Yorulmaz ve Ayhan Bilgen’in adli kontrollerinin kaldırılması yönündeki talebi reddetti. Diğer sanıklar hakkında ise tüm adli kontrol tedbirlerin aynı şekilde devam etmesine karar verdi.

Tutuklu siyasetçilerin bir kısmı duruşmaya SEGBİS ile katılırken bir kısmı duruşma salonunda yer aldı. Ali Ürküt, Nazmi Gür, Bülent Parmaksız, Sebahat Tuncel, Zeynep Karaman, Zeynep Ölbeci, Aynur Aşan, Ayşe Yağcı, Ayla Akat Ata, Pervin Oduncu, Meryem Adıbelli, Figen Yüksekdağ ve Gültan Kışanak ise duruşmaya katılmadı.

Duruşmayı, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan ve DEM Parti milletvekilleri ile DEM Parti Hukuk Komisyonu üyesi avukatların yanı sıra, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, Genel Başkan Yardımcısı Gül Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, Türkiye İşçi Partisi Milletvekili (TİP) Ahmet Şık, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Öte yandan çok sayıda siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi ile birçok kişi duruşmayı takip etti.

DEMİRTAŞ DURUŞMAYA KATILDI

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Edirne Cezaevinden SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Kısa bir açıklama yapan Demirtaş, “Herhangi bir söz talebim yok, tüm arkadaşlarımın özgürlüğünü talep ediyorum” dedi.

Konuşmasına 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayarak başlayan dönemin HDP MYK üyesi Alp Altınörs ise, “Bir tweet bahane edilerek 4 yıldır hapiste bulunmaktayız. IŞİD’e karşı yapılmış çağrı bahane yapılarak hapisteyiz. Bizim çağrımız demokratiktir, ifade özgürlüğü kapsamındadır. Teröre, IŞİD’in soykırımına karşı yapılmış bir çağrıdır” dedi. Altınörs, mahkeme heyetine seslenerek “Hayatlarımızdan 4 yılı çaldınız ve çaldığınız 4 yılı haram bir lokma gibi yuttunuz” dedi.

2014’te Kobanê’ye dönük soykırım tehdidini durdurabilmek için demokratik bir çağrı yaptıklarını ifade eden Altınörs, “Siz iktidarın bu çağrıyı kriminalize etmeye yönelik kumpas senaryosunu ısrarla uyguladınız. 4 yıldır bizi içeride tutuyorsunuz. Bizim çağrımız demokratik protesto çağrısıdır. Bu davada yargılanan tek bir kişiye ‘şu camı kırdınız’ diye bir suçlama dahi yok” diye konuştu.

‘BİZİ CEZALANDIRMAK IŞİD’İ ÖDÜLLENDİRMEKTİR’

Dönemin HDP sözcüsü Günay Kubilay da davanın politik bir tercih olarak devreye konulduğunu belirterek “HDP ile meşru zeminlerde mücadele etmeyi göze alamayan siyasi iktidar gayri meşru yollara başvurmuştur ve 6 yıl sonra bu kumpas davasını başlatmıştır” dedi. 2014’te IŞİD barbarlığına karşı meşru bir çağrı yaptıklarını ifade eden Kubilay, “Böyle demokratik nitelikte bir çağrıyı yapan bizleri cezalandırmak aynı zamanda IŞİD’i ödüllendirmek olacaktır. Böyle bir ödülü IŞİD’e bahşetmeyeceğinizi düşünüyorum” diye konuştu.

Diğer sanıkların ifadelerinin ardından 18 tutsak siyasetçinin tutukluluk hallerinin devamına karar verildi ve duruşma, son sözlerin alınması ve hüküm için 16 Mayıs'a ertelendi.