CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın, yerel seçimlerde CHP'nin büyükşehir belediye başkan adayı olduğunu açıkladı.

Kılıçdaroğlu, partisinin 100. yıl etkinlikleri kapsamında Beytepe Lodumlu Rekreasyon Alanı'ndaki CHP 100. Yıl Hatıra Ormanı'nın açılış töreninden ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kılıçdaroğlu'nun X hesabından paylaştığı partisinin 100. yıl videosunda, Kıbrıs'ta Türk köylerine saldıran Rum milliyetçi örgüt EOKA’nın fotoğrafı kullanılmıştı. Kılıçdaroğlu, fotoğrafa ilişkin şunları söyledi:

"Orada söz konusu olan Kıbrıs çıkarması sırasında EOKA'cıların nasıl gömüldüklerini anlatan bir karedir o çünkü önce onlar gösteriliyor. Arkasından nasıl gömüldüklerini ve arkasından Türk bayrağını gösteriyor. Şimdi bunu alıp da o fotoğraf üzerinden troller üzerinden CHP'ye saldırmak kadar akıl dışı bir şey olamaz. Bunlara sormak isterim Süleyman Şah türbesi kaçırılırken bunlar neden hiç seslerini çıkarmadılar. Neden Kılıçdaroğlu Süleyman Şah türbesine sahip çıktı? Bunlar CHP'yi bilmiyorlar ve karalamaya çalışıyorlar. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye Cumhuriyeti Devleti demektir. Biz bu devleti kuran bir gelenekten geliyoruz. Ecevit'in Kıbrıs çıkarmasında rahmetli Erbakan ile birlikte nasıl mücadele verdiğini EOKA'cıları nasıl toprağa gömdüğünü bayramızı dalgalandırdığını herhalde onlar unuttular biz unutmadık ve unutmayacağız. Cumhuriyet Halk Partisi, Türkiye demektir, herkesin bunu bilmesini isterim."

"TSK GÖZ BEBEĞİMİZDİR"

Kılıçdaroğlu, CHP Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun TSK'ye yönelik sözlerine ilişkin "Konuyla ilgili açıklamayı parti sözcümüz yaptı. TSK bizim göz bebeğimizdir" dedi.

Tanrıkulu, TV100'de telefonla bağlandığı canlı yayında şu ifadeleri kullanmıştı:

"TSK'nın yaptığı her şey, eleştiriden azade değil. Biz milletvekiliyiz bunları sorgularız. TSK değil mi 12 Eylül'de darbe yapan? Bu ordu değil mi 15 Temmuz'da darbe girişimi yapan, köyleri yakan... Benim takip ettiğim davalar var. 15 köylüyü helikopterden atan TSK değil mi? AİHM kararıyla sabit hale gelen... Biz eleştirel yaklaşırız. Soru sorarız, doğru olup olmadığını sorarız, TSK üzerinden bu tür şaibelerin kalkması amacıyla bunu sorarız. 40 yılda her şeyi doğru yapsaydı Türkiye bu durumda olmazdı. AİHM kararı orada, 15 tane köylü, kim attı? Bu kadar köyü yaktı? Daha yeni Roboski Uludere oldu... Sizler de eleştirel yaklaşamadığınız için Türkiye bu noktaya geldi."