90'lı yıllarda "JİTEM Karargahı" olarak kullanıldığı belirtilen bölgede bulunan kemiklerin bir erkeğe ait olduğunun belirlenmesi üzerine kayıp Faik Kevci'nin ailesinden kan örneği alındı. 

Şanlıurfa'nın Hilvan ilçesine bağlı Arabuk mahallesinde 7 Haziran'da bir tarlada yapılan taş temizleme işlemi sırasında, toprağın altına gizlenmiş 3 ayrı torba içinde insana ait kemikler bulundu. Ankara’da yaşayan tarla sahibi, olaydan haberdar olması üzerine 21 Temmuz’da Urfa Valiliği'ne başvurdu. Valiliğin haberdar edilmesinden bir gün sonra olay yerine gelen jandarma, savcılık gözetiminde kazı yaptı. Kazılarda insana ait olduğu değerlendirilen ayak uyluk kemiğinin de içinde yer aldığı 9 parça kemik bulundu. 

KEVCİ'NİN AİLESİ KAN ÖRNEĞİ VERDİ

Kemiklerin, Bucak aşiretinin korucu mensuplarına ait olan ve 1990'lı yıllarda “JİTEM Karargahı” olarak kullanıldığı iddia edilen mahallede bulunması, yakınları faili meçhul cinayetlere kurban giden aileleri harekete geçirdi. 1993-1994 yılları arasında kaybedilen Ahmet Kalpar, Hüseyin Taşkaya, Şefik Geçgel, Faik Kevci, Adnan Bağca ve Nazım Babaoğlu’nun aileleri, İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Şanlıurfa Barosu aracılığıyla Hilvan Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulundu.  

Başvurunun ardından kemikler incelenmek üzere İstanbul Adli Tıp Kurulu'na gönderildi. ATK tarafından hazırlanan raporda, kemiklerin erkeğe ait olduğu belirtildi. Görgü tanıklarının kemiklerin bulunduğu alanda Faik Kevci'nin katledildiğini söylemesi üzerine, Kevci'nin ailesi Viranşehir Devlet Hastanesi'nde kan örneği verdi. 

KAN ÖRNEĞİ SONUCU BEKLENİYOR

Konuyu yakından takip eden İHD Şanlıurfa Şubesi Eşbaşkanı Mustafa Vefa, başvurulara rağmen soruşturma dosyasında ilerleme olmadığını belirtti. Vefa, ATK raporuna işaret ederek, "Kemiklerin bir erkek DNA profiliyle uyumlu olduğu raporu dosya içine eklendi" dedi. Dosyanın içerisinde başvurucu 6 ailenin olduğunu aktaran Vefa, "Bu aşamada ailelerden sadece bir ailenin kan örneği alındı. O köyde ikamet eden görgü tanıkları, oradaki cenazenin akrabaları olan Faik Kevci'ye ait olabileceği beyanında bulunmuşlardı. Savcılık da önceliği Kevci ailesine vererek, kar örneğini aldı. Kan örneği Adli Tıp'a gönderildi, gelecek olan sonuca göre Kevci ailesi ile uyumlu değilse diğer aileler de kan testi verecek" diye konuştu. 

'SORUŞTURMA GENİŞLETİLMELİ'

Savcılığa "bölgenin genelinin araştırılması, toprağın kazılması, çevrede yeteri derecede araştırma yapılması" talebinde bulunduklarını ifade eden Vefa, bölge sakinlerinin kemiklerin bulunduğu yerin bir dönem JİTEM karargahı olarak kullanıldığını ve farklı kentlerden getirilen insanların burada sorgulandığını beyan ettiklerini paylaştı. Vefa, kayıpların ailelerinin daha önce de başvuruda bulunduğunu ancak kemikler bulunana kadar herhangi bir gelişme yaşanmadığını söyledi. 

'KAYIPLARIN AKIBETLERİ ARAŞTIRILMALI'

Soruşturmanın genişletilmesi gerektiğini vurgulayan Vefa, "Bu kadar kayıp yakını var. Bu insanlar 'hayattalar mı değil mi? peşindeler. Hayatta değillerse de teselli bulacakları bir mezar peşindeler. Bunu bu insanlara çok görmemek gerekiyor. Bu nedenle dosyaya titizlikle yaklaşılması gerektiği düşüncesindeyiz" ifadelerini kullandı. 

Hakikat için faili meçhul cinayete kurban giden insanların akıbetlerinin soruşturulması gerektiğini dile getiren Vefa, şunları söyledi: "Bu dosyada da ÖHD, İHD ve Şanlıurfa Barosu olarak olayın takipçisiyiz. Takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bölgenin tamamının çevrilmesi gerekiyor, olay yeri olarak adlandırılması ve araştırmaların titizlikle yapılması gerekiyor. Bizler STÖ'ler olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Yeter ki hakikat ve adalet arayışının ciddiyetini görelim." (Mezopotamya Ajansı)