İstanbul’da 1 Mayıs'ta tüm kentte fiili sıkıyönetim uygulanmasının ardından bu sabah da 1 Mayıs’ta Saraçhane’den Taksim’e yürümek isteyen çok sayıda kişinin evine baskın düzenlenmeye başladı. 

Şu ana kadar SOL Parti, Halkevleri, Devrimci Hareket, Devrimci Gençlik Dernekleri, Sosyalist Mücadele İnisiyatifi üyelerinin evlerine gözaltı amaçlı polis baskınları düzenlendiği bildirildi.  SOL Parti'den yapılan açıklamada, "1 Mayıs eyleminden dolayı İstanbul'da üyelerimizin de bulunduğu çok sayıda kişiye yönelik ev baskınları düzenleniyor" denilirken, benzer bir açıklama da Halkevleri  tarafından yapıldı. Halkevleri açıklamasında, üyelerinin evlerine yapılan polis baskınında “yasadışı eyleme katılmak” gerekçesinin öne sürüldüğü ifade edilirken, bir baskın haberi de Devrimci Gençlik Dernekleri'nden geldi. DGD'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Derneğimize yönelik polis baskınları gerçekleşiyor" denildi.

Baskınlara ilk tepkilerden biri Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi'nden geldi. Dernek tarafından yapılan açıklamada, "1 Mayıs'ta hukuksuz Taksim yasağına karşı direndikleri gerekçesiyle 47 kişinin evinin basıldığı bilgisini aldık. Gözaltıların takibi için Vatan Emniyet'e geçeceğiz" ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

AYM'nin hak ihlali kararına rağmen iktidarın Taksim'i 1 Mayıs'a kapatma ısrarı devam etmiş ve sendikaların, emek ve meslek örgütlerinin ve CHP dahil tüm muhalefet partilerinin uyarılarına rağmen 1 Mayıs'ta Taksim ve çevresi on binlerce polisle kuşatma altına alınarak kente fiili bir sıkıyönetim yaşatılmıştı. 

Saraçhane'deki toplanma noktasından Taksim'e yürümek isteyen binlerce emekçiyse Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında barikat kuran polislerce engellenmişti. Burada toplanan yurttaşlar polisin biber gazı ve plastik mermili müdahalesinin hedefi olmuştu. 

Polisin müdahalesi sonrası, 217 kişi gözaltına alınırken, bunlardan 182’si serbest bırakıldı. 35 kişi ise adliyeye sevk edildi.