Gözaltına alındığı sırada polisin cinsel tacize maruz bıraktığı Merve Demirel, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yaptığı açıklamalar sonrası kendisi ve ailesinin can güvenliğinden endişe duyduğunu söyledi.

Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşan Merve Demirel, Soylu’nun açıklamaları ardından "Yaşadığımız olayı bıraktım, ailemin başına bir şey gelecek diye endişelenmeye başladım" dedi. Emniyetin yaptığı açıklama ardından ailesinin hedef gösterilmesinden rahatsız olduğunu söyleyen Demirel, "Bu kabul edilemez bir durum. Bu ülkede içişleri bakanlığını yapan birinin böyle tehditler savurması, sağduyulu düşünmeyen insanlara büyük cesaret verir. Bu söylemlerle çok daha korkunç olayların önünü açıyorlar. Eğer kötü bir şey yaşanırsa bunu nasıl göğüsleyecekler, hesabını nasıl verecekler" diye sordu. "Şu an tek derdim aileme, kardeşime söyledikleri şeyler yüzünden bir zarar gelebilir mi" diyen Demirel, yetkililerin yaptığı açıklamaların olayı bağlamından kopardığını söyledi. Demirel, "En son geldiğimiz noktada kendim ve ailem adına can güvenliğimizi düşünüyorum" dedi.

“KADININ SUSMASINI BEKLEMEK KORKUNÇ BİR ŞEY”

Artı Gerçek muhabiri Derya Okatan'ın kendisi ile yaptığı röportaj sonrası gözaltına alınmasına ilişkin de konuşan Demirel, "Gözaltına alındığını öğrenince gerçekten çok üzüldüm. Üstelik terör ile mücadele tarafından alındı. Biz meseleyi her zaman taciz üzerinden dillendirdik. Kadınlar üzerinden konuştuk. Meselenin terör ile hiç bir bağlantısı yok. Yaptıkları bütün açıklamalar bunu terörize etmeye çalıştıklarını gösteriyor" diye aktardı. Türkiye’de tacizin çok yaşanan bir durum olduğunu söyleyen Demirel, "Bu durum karşısında susmayın, annenize anlatın, babanıza anlatın, kadınlar olarak seslerinizi yükseltin denilen ve böyle politikalarla yürütülmeye çalışan bir ülkede kadının susmasını beklemek korkunç bir şey" diye konuştu.

"ONURLU YAŞAMAKTAN VAZGEÇEMEYECEĞİZ"

Endişeli olduğunu ama onurundan da vazgeçmeyeceğini söyleyen Demirel, Avukat Selçuk Kozağaçlı'nın "Yaşamın kendisi değildir kutsal olan, onurlu hasiyetli yaşamaktır kutsal olan" sözünü hatırlatarak, ekledi: "Biz de böyle yaşamak istediğimiz için maalesef bu üzücü olaylarla karşılaşıyoruz. Yaşam böyle kutsal olduğu içlin onurlu yaşamaktan vazgeçemeyeceğiz.”

“TÜRKİYE TARİHİ GÖZALTINDA İSTİSMASLARA YABANCI DEĞİLDİR”

İnsanlar Hakları Derneği (İHD) Merkezi Kadın Komisyonu, Ankara’da Tutuklu ve Hükümlü Aileler ile Dayanışma Derneği (TAYAD) üyelerinin düzenlediği bir eyleme destek verdiği sırada polisin cinsel tacizine maruz kalan Merve Demirel’e ilişkin yazılı açıklama yaptı. açıklamada, “Olayın failinin görevine derhal son verilsin. Hükmü açık olan bu suçun gerektirdiği şekilde cezalandırılsın” denildi. Demirel’e yönelik yapılan cinsel saldırıyı gerçekleştiren polisin suçüstü yakalandığının vurgulandığı açıklamada, Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün konuya ilişkin yaptığı açıklamaya da tepki gösterildi. Açıklamada, “Bu açıklama olayın vahametini daha da ileri boyuta taşımaktadır. Ve yine bu açıklama, cinsel saldırıların devlet tarafından sahiplenildiğini, kendilerine düşman olarak gördüklerine uygulanabilir olduğunu belirtmektedir. Türkiye tarihi gözaltında yapılan cinsel saldırı ve istismarlara yabancı değildir” ifadelerine yer verildi.

ANKARA BAROSU’NDAN SUÇ DUYURUSU

Kamuoyunda geniş yankı uyandıran görüntülerin ardından Ankara Barosu, suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda, “Başlıca görevi kamunun güvenliğini sağlamak olan kolluk görevlisinin gözaltına alınmakta olan ve kendisini kesinlikle savunma imkanı olmayan bir vatandaşa karşı cinsel saldırıda bulunması kabul edilemez bir davranıştır. Olayda, şüpheli tarafından kamu görevinin verdiği nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle genç kıza cinsel saldırıda bulunulmuştur. Gerekli soruşturmanın yapılarak, şüpheli hakkında kamu davası açılmasına karar verilmesini arz ve talep ederiz” ifadeleri kullanıldı. 21 Yaşındaki Merve Demirel de Ankara Barosu’nun suç duyurusundan 19 Şubatta Ankara Adliyesi’ne giderek polis hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

ANKARA EMNİYETİ KADINI VE AİLESİNİ HEDEF GÖSTERDİ

Ankara Emniyet Müdürlüğü ise Merve Demirel’in gözaltına alındığı sırada cinsel tacize uğramasıyla ilgili resmi internet sitesinden bir açıklama yayınladı. Açıklamada Demirel ve kardeşinin “terör örgütü eylem ve etkinliklerine katıldığı”, babalarının ise “FETÖ/PDY terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttüğü” iddiaları yer aldı. Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün “Kardeşiyle terör örgütü eylemlerine katıldı, babası FETÖ üyesi” açıklamasına da yanıt veren Demirel, “Kendisinin hiçbir şekilde yargılanma süreci yoktur. Sadece görevinden ihraç edilmiş ve Adalet Komisyonu’na mağduriyetini belirten bir dilekçe vermiştir. Mesele bu kadar. Ne gözaltına alınmış ne de tutuklanmıştır” dedi.

HDP VE CHP KONUYU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlamasını istemiyle, CHP Milletvekilleri Candan Yüceer ve Sezgin Tanrıkulu ise İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle konuya dair soru önergesi verdi. Önergelerde şu sorulara yer verildi: - Basında yer alan bu görüntüleri başta İçişleri ve Adalet Bakanlığı olmak üzere bütün bakanlar gördü mü? - Bu görüntülerle ilgili açılmış herhangi bir soruşturma var mı? Tacizi gerçekleştirdiği gözüken kamu görevlisi halen görev başında mı? Bu görevlinin başka taciz vukuatları da oldu mu? - 28 Şubatta bile görmediğimiz bu görüntüler üzerine herhangi bir açıklama yapılacak mı? - Bu tarz taciz ve tecavüz olaylarında güvenlik görevlilerinin personellerini korudukları ve olayların üstünü örttükleri iddiaları doğru mu? - Son 5 yıl içerisinde kaç yurttaştan güvenlik güçleri tarafından taciz edildiği yönünde şikâyet alındı? Bu konuda devam eden soruşturma ve dava sayısı kaç? Bu konuda soruşturmaya gerek olmadığı ve takipsizlik kararı verilen şikâyet sayısı kaç? - Merve Demirel’in babasının işlediği herhangi bir suç cinsel tacizi meşru mu kılar mı?

BAKAN SOYLU: EVLADIMIZA TACİZCİ DİYEN ALÇAKLAR GEREĞİNİ GÖRECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise “Taciz varsa üzerine ilk biz gideriz” demiş ancak söz konusu polisi savunmuştu. “Yasadışı eylem yapıp direnirseniz, uyarılardan sonra ‘kargatulumba’ gözaltına alınırsınız. Eğer taciz varsa üzerine ilk biz gideriz. Hayatı kendi gibi düşünmeyenleri tacizle geçenlerin ‘Babası FETÖ’den ihraç,kardeşi DHKP-C’li proje kadın’ üzerinden polisi ezmesine müsaade etmeyiz.” Açıklamalarını dün de sürdüren Soylu, “Mahkemede görüşeceğiz. Elimizde öyle bir belge var ki evladımıza tacizci diyen alçaklar gereğini görecek” ifadesini kullanmıştı.

MECLİS’TE BASIN TOPLANTISINDA BAKAN SOYLU’YA TEPKİ

Meclis’te, polisin cinsel saldırısına maruz bırakılan Merve Demirel ile bir basın toplantısı düzenleyen HDP Milletvekili Hüda Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun saldırıyı meşrulaştıran açıklamalarına tepki gösterdi. Kaya, “İçişleri Bakanı ‘işte meydan’ diyor, yine pervasızca meydan okuyor hakkını arayan insanlara karşı. Merve Demirel burada. Meclisin absürtçe koyduğu yasaktan dolayı şu anda kürsüde değil. Ama Meclisin çatısı altında ve yanımızda. 28 Şubat basın açıklamasını birlikte yapıyoruz. 28 Şubat günlerinden bugüne muhafazakar olduklarını iddia eden AKP iktidarı döneminde başörtülü kadınların nelere maruz kaldığını kamuoyuna deşifre etmek için burada. Kadın dayanışması ile sahip çıkıyoruz, yanındayız. Biz de kadınlara düşmanlık edenlere, erkekçi, tacizci zihniyetleriyle bizlere hodri meydan diyenlere buradan hodri meydan diyoruz. Kabataş’ta ‘başörtülü bacımı taciz ettiler’ yalanına sarılanlar ve bu yalana inanlar iddia ettiğiniz o kadın hani nerede? Ama Merve Demirel işte burada. Şimdi de ‘benim başörtülü bacıma saldırdınız’ diyebiliyor musunuz? Hayır. Yine tacize, istismara sahip çıkan sizlersiniz” dedi.

NE OLMUŞTU?

Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Dayanışma Derneği’nin (TAYAD) 16 Şubat’ta Ankara Sakarya Caddesi’nde yaptığı eylemde bir polisin, üniversite öğrencisi Merve Demirel’i gözaltına alırken cinsel saldırıya maruz bıraktığı görüntüler kameralara yansımıştı.