TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkardı. Karar öncesinde 26,98 lira seviyesinde olan dolar kuru, karar sonrasında 27,08’e yükseldi. Karar öncesi artıda olan Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi ise, karar sonrasında eksiye geçti.

Kurul tarafından yapılan açıklamada, “Dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir” denildi.

Banka ayrıca, faiz artışlarının devam edeceği mesajını tekrarlayarak, “Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir” dedi.

"ENFLASYON ÖNGÖRÜLENİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ"

Açıklamada, enflasyona yapılan vurgu da ayrıca dikkat çekti: 

"Enflasyon temmuz ve ağustos aylarında öngörülenin üzerinde gerçekleşmiştir. Yurt içi talepteki güçlü seyir ve hizmet fiyatlarındaki katılık devam ederken, petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmaktadır. Bu unsurlar, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir."